1. Beszéljük meg a családdal, hogy hazaérkezéskor a cipők a sarokba, a fal mellé, vagy a cipősszekrénybe érkezzenek! Fura, hogy az anyukák életükben valószínűleg százszor, ezerszer kérik ezt, de a szertelen cipők valamiért nem szeretnek a helyükre vándorolni.

2. Ha több gyermek van a családban, jó, ha mindenkinek külön cipőtárolója van. Ez lehet saját polc, pad alá becsúsztatott műanyag ládika, vagy egy fedeles kosár.

3. Jó szolgálatot tehet a családi papucsos-kosár. Ebbe az összes papucs belekerülhet, az éppen használatosak, és a már kinőttek is. Vendégváráskor a látogatók kedvükre válogathatnak a különböző méretekből.

4. Aranyos kiegészítője az előszobának a sámli vagy a kispad. Kényelmesen öltözködhetünk így, a gyerekek meg nyugodtan babrálhatnak a cipőfűzővel.

5. Apropó: cipőfűző - ebből mindig legyen otthon tartalék, többféle méretben és színben.

6. Az előszobaszőnyeg rendkívül hasznos kiegészítő. Amellett, hogy esztétikus, melegséget is ad a belépőnek, és felfogja az utcáról behordott kosz jelentős részét.

7. A cipős polc vagy cipősszekrény jó rakodótér, de csak tisztán tegyük bele a cipőket!

8. A lucsok, sár felfogására érdemes cipőlerakó tálcát vásárolni, vagy használaton kívüli törölközőt leteríteni.

9. Aki teheti, már a bejárati ajtón kívül helyezzen el egy ideiglenes „cipőlerakó-állomást”, sok kosztól megkíméli a lakást.

10. Jó, ha van otthon minden bőrtípusnak és cipőszínnek megfelelő cipőápoló és -tisztító szerünk. A hatékony tisztítás érdekében ezek mellett tartsunk fogkefét, körömkefét és egy puha rongyot.

+1. Ahogy a ruhásszekrényt, a cipőket is érdemes rendszeresen átnézni. A több mint egy éve nem használt daraboktól váljunk meg! A szociális szolgálatoknál mindig hiány van jó állapotú cipőkből


(Fotó: Shutterstock)