Szabadság és biztonság

– Továbbra is kiemelt célunk, hogy a közösségi élet megerősödve térhessen vissza hazánkban a nehéz járványhelyzetet követően – fogalmazott Novák Katalin. Kijelentette, azon dolgoznak, hogy az idei nyár a teljes szabadságot és ezzel párhuzamosan a garantált biztonságot jelentse.

– Meghallgattunk egy értékelést a jelenlegi járványügyi helyzetről. Továbbra is az a jó hírünk van, hogy a magyarországi vakcinabőség fokozatosan lehetővé teszi az újranyitást és azt, hogy minél többet visszakaphassunk a szabadságunkból. Minden döntésünk a szakemberek által javasolt szempontok figyelembe vételével történik – hívta fel a figyelmet sajtótájékoztatóján a grémium vezetője, Novák Katalin.Kezdődnek a táborok

A miniszterasszony elmondta, hogy június végéig biztosítják a köznevelési intézményekben a gyermekfelügyeletet, illetve elindultak az Erzsébet táborok, amelyek idén összesen 150 ezer gyermek kikapcsolódását teszi lehetővé.

– Feloldottuk azt a korlátozást, hogy ne lehessen a szülőknek belépniük a köznevelési intézményekbe – erősítette meg Novák Katalin. Hozzátette, hogy a jelenleg hatályban lévő járványvédelmi intézkedések újragondolását is elkezdte az operatív törzs, minden olyan szabályt felülvizsgálnak, amelynek változtatása indokolt lehet a jelen helyzetben.

Nyelvvizsga-amnesztia

A sajtótájékoztatón Schanda Tamás miniszterhelyettes ismertette a nyelvvizsgához kötött diploma megszerzésével összefüggő tervezett változásokat.

– A fiatalok sikere továbbra is kiemelten fontos – hangsúlyozta Schanda Tamás miniszterhelyettes. – Ahhoz, hogy eredményesek lehessenek, fontos a megfelelő nyelvtudás, mert a nemzetközi trendek ismerete nélkül nehéz boldogulni az életben. Ugyanakkor az elmúlt bő egy évben a nyelvtanulás is nehézkessé vált, beszűkültek az egyébként remek fejlődési lehetőségek. Idén augusztus 31-ig közel 50 ezren diplomáznának hazánkban, ebből pedig nagyjából 20 ezer végzősnek nincs meg a nyelvvizsgája. Számos megkeresést kaptunk a hallgatói önkormányzatoktól a helyzet nehézségeivel kapcsolatban, így Rácz Zsófia ifjúságért felelős helyettes államtitkár-asszonnyal tárgyalóasztalhoz ültünk, hogy megoldást találjunk. Az a javaslat született, hogy aki augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tett vagy tesz, az részesüljön könnyítésben. Tavalyhoz hasonlóan idén is vehessék át a diplomájukat a fiatalok, függetlenül attól, hogy megvan-e a nyelvtudásuk. A magyar gazdaság újraindításának is jót tesz ez a döntés, hiszen friss gondolkodású, korszerű szakmai ismeretekkel jelentkező fiatalok jelenhetnek meg a munkaerőpiacon.

– Az elhangzottak ismeretében természetesen a nyelvvizsga-amnesztia meghosszabbítását javasoljuk majd a kormánynak – mondta Novák Katalin. – Továbbra is arra ösztönzünk mindenkit, hogy sajátítson el idegen nyelveket, mert jelentősen megkönnyíti az életet, az ismeretszerzést, a fejlődést! – tette hozzá a miniszter.

Csecsemőgondozási díj, plusz szabadság, SZÉP-kártya

Az operatív törzs megerősítette: minden adott ahhoz, hogy július 1-től elindíthassák a csecsemőgondozási díj megemelését, ezzel anyagi értelemben is jobban jár minden édesanya, aki gyermeket vállal. A szülés utáni első félévben az anya jövedelme emelkedni fog a korábbi munkabéréhez képest, miután teljes egészében megkapja a bruttó összeget. Ez lesz a csecsemőgondozási díj alapja.

A járvány elleni védekezésben résztvevők számára plusz 10 nap szabadságot határozott meg a kormány. A SZÉP-kártya felhasználók számára év végéig fenntartják az átjárhatóságot az alszámlák között, ezzel is támogatva a magyar családok pihentető nyarát. Egyre több az esküvő, a lakodalom, de természetesen a közművelődési intézményekben szervezett eseményekre is az esküvőszervezésre vonatkozó szabályok érvényesek.

Novák Katalin újságírói kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a hitelmoratórium a járvány legnehezebb pillanataiban jelentett könnyítést, de örömteli, hogy nem mindenki veszi igénybe. Amíg erre szükség van, addig segítséget nyújt.

– A célunk változatlan, szeretnénk tovább bővíteni a magyar családok anyagi mozgásterét, elsősorban a munkahelyteremtéssel és a jövőre igénybe vehető személyi jövedelemadó-visszatérítéssel – hangsúlyozta a miniszter.