Novák Katalin: Többen kapnak 13. havi nyugdíjat, lesznek nyári táborok - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Novák Katalin: Többen kapnak 13. havi nyugdíjat, lesznek nyári táborok

Szöveg: Muhari Judit, Fotó: MTI
2020. máj. 16. 10:18
Támogatások, kedvezmények

Visszavezetik a 13. havi nyugdíjat, a veszélyhelyzet idején senki sem veszíti el a családtámogatási jogosultságát, és kinyitnak a nyári- és napközis táborok – egyebek mellett erről számolt be az Operatív Törzs tájékoztatóján a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin megjegyezte: minden generációnak segít a kormány.

Nehéz helyzet elé állította a családokat a 66 napja kihirdetett veszélyhelyzet, ebben az időszakban felértékelődött a család szerepe – fogalmazott a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az Operatív Törzs mai tájékoztatóján. Novák Katalin kiemelte: a kormány minden generációnak igyekszik segíteni.

Felső összeghatár nélkül épül vissza a 13. havi nyugdíj

Döntés született arról, hogy fokozatosan, négy éven át visszavezetik a 13. havi nyugdíjat. 2021-ben egyheti, 2022-ben kétheti, 2023-ban háromheti és 2024-ben négyheti nyugdíjat adnak vissza az idősebbeknek. A plusz ellátás bőkezűbb lesz, mint a korábbi, hiszen bővül a jogosultak köre. Mindenki megkapja, aki nyugdíjban, vagy nyugdíjszerű ellátásban részesül. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 150 ezerrel többen lesznek jogosultak rá, mint korábban. Változás az is, hogy nem lesz felső korlátja az összegnek.

Nem szűnik meg a családtámogatási jogosultság

Meghosszabbította és kibővítette a kormány a gyet, a gyed, a gyes és a családi pótlék határidejét. Az ezekhez a családtámogatásokhoz fűződő jogosultság nem szűnik meg a veszélyhelyzet alatt. Megjegyezte: egyszerűbbé vált a támogatások igénylése. A hitelmoratórium bevezetésével a törlesztés nem jelent további anyagi terhet a járványhelyzet miatt nehéz helyzetbe került családoknak. A fiatalok 500 ezer forint Diákhitel pluszt igényelhetnek, eddig több mint 8000-en éltek a lehetőséggel. Július elsejétől a fiatalok mellett a kisgyermekkel otthon lévő anyukák, apukák, nagyszülők is élhetnek az ingyenes KRESZ-tanfolyam és -vizsga, valamint a középfokú nyelvvizsga támogatás lehetőségével.

Kinyitnak a táborok

Döntés született a napközis nyári táborok engedélyezéséről, és hamarosan szabályozzák a bentalvós nyári táborok működését is. Ami már biztos – mondta, ezek szervezése megkezdhető. Minden településen biztosítani kell a gyermekfelügyeletet a bölcsődékben, óvodákban, általános iskolákban. Azon egyelőre dolgoznak a szakemberek, hogy minden kisgyermeket a megszokott környezetében fogadhassanak majd. Megjegyezte: a bölcsődében naponta négyszer, óvodába, iskolába háromszori étkezést biztosítanak számukra. Megjegyezte: jelenleg a gyermekek 10 százaléka jár valamilyen intézménybe.