Novák Katalin: "Intézkedtünk, hogy a vírus ne tegyen pontot a pozitív változások végére" - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Novák Katalin: "Intézkedtünk, hogy a vírus ne tegyen pontot a pozitív változások végére"

Muhari Judit
2020. ápr. 8. 10:46
Támogatások, kedvezmények

A családtámogatásokat nem érintik a költségvetési átcsoportosítások, kiemelt szerepet kap a munkahelyek megőrzése, és diákhitelt vehetnek fel az átképzésre jelentkező felnőttek is. Egyebek mellett ezeket az intézkedéseket jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin az Operatív Törzs tájékoztatóján kijelentette: a magyar családok érdekében hozott döntések célja a többi között az, hogy a pozitív demográfia folyamatok megmaradjanak.

A családok védelmében született ötpontos döntési csomagot jelentett be a család-és ifjúségügyért felelős államtitkár. Novák Katalin az Operatív Törzs tájékoztatóján közölte: a magyar családok érdekében hozott intézkedések célja, hogy a koronavírus ne tegyen pontot a pozitív demográfiai folyamatok végére. A részleteket ismertetve elmondta:

1. Megvédik a családtámogatásokat. A költségvetési átcsoportosítások nem érintik a családok számára biztosított támogatásokat. Megmarad a családi adókedvezmény, továbbra is működik a családok otthonteremtési programja, és a CSOK-hoz kapcsolódó támogatásokat is igénybe lehet venni. Nem áll le a bölcsődei férőhelyek bővítése, a januárban elindult nagyszülői gyed is folytatódik. Megmarad a 4 vagy több gyermeket nevelő anyák személyijövedelemadó-mentessége. Az államtitkár jelezte: tavaly július óta 800 milliárd forint támogatással 170 ezer család élete lett könnyebb a Családvédelmi Akciótervnek köszönhetően, melynek lehetőségeit ma is sokezer család veszi igénybe.

2. Segély helyett munkát adnak. Kiemelt szempont a munkahelyek megőrzése, a legfontosabb, hogy a családok tisztességes munkából nevelhessék gyermekeiket. Novák Katalin ezzel összefüggésben elmondta: 26 munkakör esetében vezettek be járulékkedvezményeket. A kisvállalkozást működtetők havonta átlagosan 50 ezer forintot takaríthatnak meg a különböző adózási formákra vonatkozó kedvezményeknek köszönhetően. Ez 90 ezer családot érint. A vállalkozók kedvezményes kölcsönt vehetnek fel A fizetés nélküli szabadságon lévők járulékait megfizeti a kormány, és átképzési programok indulnak, amelyhez felnőttképzési diákhitelt lehet kérni. A SZÉP kártyán elhelyezett összeg keretét megemelték, a munkába járó szülők pedig felügyeletet kérhetnek gyermekük számára.

3. Segítenek átvészelni a veszélyhelyzetet. A hiteltörlesztési moratórium lehetővé teszi, hogy a fizetési kötelezettséget év végéig ne kelljen teljesíteni. Ez a CSOK-hoz felvett kölcsönökre és a Babaváró Támogatásra is vonatkozik. Jelenleg egyébként több mint 4 millió lakossági hitel van Magyarországon. Az államtitkár felhívta a figyelmet a gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedésre is. Meghosszabbították továbbá a GYES-t, a GYED-et és a GYETet, és gondoltak azokra is, akik beteg gyermeket nevelnek. A Gyermekek Otthongondozási Díjának igényléséhez most nincs szükség személyes találkozóra, online vagy telefonon is megállapíthatja az orvos a jogosultságot. A Nagycsaládosok autóvásárlási támogatásánál ugyancsak élnek az egyszerűsítéssel, a szükséges papírok beszerzését követően a veszélyhelyzet utáni 60 napig lehet az igénylést leadni. Mindemellett a munkába járást és az ügyintézést könnyíti, hogy hétfőtől országszerte ingyen lehet parkolni.

4. Segítenek a fiataloknak. A Diákhitel moratórium bevezetésével december végéig nem kell fizetni az aktuális törlesztőrészletet. Ez március 19-én automatikusan hatályba lépett, külön nyilatkozatot nem kell tenni. Ha a továbbiakban valaki szeretne élni a törlesztés lehetőségével, arról sem kell külön nyilatkozni. A többi hitellel ellentétben ez a könnyítés a most felvett kölcsönre is vonatkozik. Bevezetnek egy félmillió forintos, szabadfelhasználású, kamatmentes kölcsönt. Eltörölték a nyelvvizsga kötelezettséget a diplomához.

5. Támogatják az időseket. Egyszerűbb lett a receptek kiváltása, és az ügyintézésekhez sem kell személyesen megjelenni. A vásárlási idősáv szintén az idősek védelmében született meg. Ütemezetten visszavezetik a 13. nyugdíjat.