Novák Katalin: a kormány többféleképpen is támogatja a családokat - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Novák Katalin: a kormány többféleképpen is támogatja a családokat

MTI
2020. nov. 17. 10:23
Támogatások, kedvezmények

A kormány többféleképpen is támogatja a családokat – mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter egy hétfő esti Facebook-beszélgetésen, Novák Katalin példaként a Babaváró Támogatást említette, amelyet az alacsonyabb fizetésű fiatal párok is felvehetnek saját forrás, önerő nélkül is.

Novák Katalin Böszörményi-Nagy Gergellyel, a Brain Bar alapítójával folytatott élő stúdióbeszélgetést a közösségi oldalon, ahol nézői kérdésekre is válaszolt.

Arra a kérdésre, hogy a koronavírus-járvány idején miért nem adnak közvetlen pénzügyi juttatást a gyereket nevelő családoknak, a miniszter arra emlékeztetett, hogy két és félszer akkora összeg van a költségvetésben a családok támogatására, mint tíz évvel korábban. A legújabb támogatási formák közül a Csecsemőgondozási Díj (CSED) júliusi – a bruttó bér száz százalékéra történő – emelését és a januárban induló, 3 millió forintos lakásfelújítási támogatást emelte ki, ezek szerinte "elég direkt" támogatást jelentenek.

Novák Katalin arról is beszélt, hogy a javuló demográfiai mutatók – például a házasságkötések számának növekedése vagy a gyermekvállalási kedv javulása – egy négy évtizede tartó negatív folyamat változását jelzik.

A miniszter fontos kérdésnek nevezte, hogy a már gyermeket nevelő családok jóléte hogyan alakul, mennyi plusz teher, kiadás éri őket. Ezért azon is dolgoznak, hogy Magyarországon ne jelentsen anyagi értelemben hátrányt az, ha valaki gyereket vállal – hangoztatta a miniszter az online beszélgetésen.

Elmondta, egyes családtámogatási formák megismertetése az érintettekkel még nem tökéletes, ezért is hozták létre a csalad.hu oldalt, ahol a legegyszerűbb módon igyekeznek bemutatni az egyes támogatási formákat.

(fotó: facebook.com/csaladesifjusag)