– Büszkén kijelenthetjük, hogy az elmúlt tíz évben az Európai Unió összes tagállama közül Magyarországon emelkedett leginkább a gyermekvállalási kedv – mondta telefonos nyilatkozatában a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Novák Katalin kiemelte, a pozitív demográfiai fordulatot az is alátámasztja, hogy ugyanezen idő alatt a házasságkötések száma is majdnem a duplájára emelkedett: míg 2010-ben 35 ezer pár, addig 2020-ban már 67 ezer pár kötött házasságot. Hozzátette: bízik abban, hogy a pozitív változások tartósak lesznek.

A koronavírus-járvány következményeként a demográfiai adatok rendkívül kedvezőtlenül alakultak mindenhol a világon – tette hozzá. Magyarországon nem csak a halálozások számában tükröződik a járvány hatása, hanem – a decemberi adatok szerint – a gyermekvállalási kedvet is visszavetette. Szerinte ez azt jelzi, hogy a járvány "a fiatalok gyermekvállalással kapcsolatos terveit is újraírja".

Ismertetése szerint Európa nagyon sok országában esett vissza jelentősen a születések száma. Példaként Franciaországot említette, ahol 1945 óta nem született olyan kevés gyermek, mint 2020-ban, pedig ott jelentős bevándorlással is számolhatnak. Németországban, Svédországban, Lettországban is csökkent decemberben a születések száma az előző évhez képest – fűzte hozzá.

Negyed évszázados csúcsra emelkedett a gyermekvállalási kedv Magyarországon.

Novák Katalin elmondta azt is, hogy Magyarországon 2020-ban az előző évinél 3040-el több gyermek született (összesen 92 233). 2020-ban a gyermekvállalási kedvet mutató termékenységi ráta 1,55-re emelkedett, ami 4%-kal több az egy évvel korábbinál. Magyarországon 25 éve volt utoljára ennél magasabb a termékenységi ráta. 2020-ban összesen 67 301 pár kötött házasságot, ami 3,1%-kal, 2 033 esküvővel több az előző év házasságkötéseinél.

A decemberi hónap adata mégis csaknem 8 százalékos csökkenést mutat, ami a gyermekszületéseket illeti. Ez már "a járvány hatásának is tulajdonítható", és arra lehet számítani, hogy ez a negatív hatás végigkíséri majd a későbbi hónapokat is. Ennek ellenére a miniszter bízik abban, hogy a járvány után azok a fiatalok is bátran mernek majd a családalapítás mellett dönteni, akik ebben az időszakban nem vállalkoztak erre.

Novák Katalin erre utalva a gyermekeket előre vállalóknak szóló családtámogatásokra hívta fel a figyelmet, valamint a jövőre bevezetendő személyijövedelemadó-mentességre, amely családalapítás előtt álló fiatalok életkezdését segítheti majd.

(fotó: Shutterstock)