A szakadó eső ellenére az Üllői úti iroda terme megtelt dolgozókkal, érdeklődőkkel, vendégekkel. Nagy Anna, a központ alapítója a beszédében azzal kezdte, hogy egy meleg, befogadó közösségi teret szeretett volna létrehozni, ami sikerült, és amit mára nagyon sokan szeretnek.

Az elmúlt egy évre való visszaemlékezésében a számok foglalták el a fő helyet: 4500 családban nyújtott segítő szolgáltatás, több mint 2500 óra nyitvatartás, 9 munkatárs, több mint 70 önkéntes, és ugyanennyi program a szülőknek és gyermekeknek.

A legnépszerűbb szolgáltatásnak egyébként a jogi segítségnyújtás bizonyult, de emellett rengetegen éltek a további hétféle tanácsadással, vagy éppen a személyes és online klubok lehetőségével. Ez utóbbiban működik egy 980 fős egyszülős cserebere oldal, valamint egy 577 fős utazó csoport.

De az elmúlt 365 napban megkapták az Év közösségi tere különdíjat, a Highlights of Hungary különdíját, valamint Nagy Anna a központ kapcsán elnyerte az Év Női Vállalkozója elismerést, és a központot jelölték a 2019-es Média Építészeti Díjra. De mindezek közepette Anna eljutott az ENSZ-be is, bemutatni a központ életét, és jövőre, Varsó és Berlin után sikerült Magyarországra invitálnia a COFACE egyszülős családokról szóló szakértői konferenciáját.

Alulról jövő kezdeményezés

Sára Botond, az intézménynek otthont adó 8. kerület polgármestere arról beszélt, hogy a legfontosabbnak azt a példaértékű munkát tartja, amivel Anna és a központ dolgozói eljutottak azokhoz a személyekhez, akikért létrejött az iroda.

Hozzátette, hogy mindezt azért is tartja kiemelkedőnek, mert az alulról jövő kezdeményezésekben az ilyen feladatok ellátása mindig a legnehezebb.

Valós kérdésekre valós válaszok

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár felidézte azt a pillanatot, amikor Nagy Anna megjelent náluk, mondván: az ő álma az, hogy létrejöjjön egy Egyszülős Központ Magyarországon. Anna akkor már egy ideje az egyszülős családokért dolgozott, részben a saját tapasztalatából kiindulva.

– Ezek a valódi civil kezdeményezések, amelyek valós problémákra, valós kérdésekre igyekeznek valós válaszokat adni egy olyan hiteles személynek köszönhetően, aki maga is érti, tudja, milyenek az egyszülős családok problémái, kihívásai – fogalmazott az államtitkár. Őt a bevallása szerint azonnal megfogta Anna elképzelésében, hogy az egyszülős családokra mindig úgy tekintett, mint olyan élethelyzetben lévő emberekre, akiknek rengeteg erejük van.

Út a lehangoló bútorbolttól a csodáig

– Emlékszem az elmúlt egy év különböző állomásaira. Amikor meg tudtuk osztani azt az örömteli döntést, hogy jelentős összeggel, a kormány félmilliárd forinttal támogatja a központ létrejöttét, aztán azt a pillanatot, amikor Anna eljött és elmondta, hogy most már tényleg megvan a helyszín. Itt korábban egy olyan bútorbolt állt, amelynek már a kirakata is lehangoló volt. Ebbe álmodta bele Anna ezt a csodát – idézte fel Novák Katalin.

– Az Egyszülős Központ nemcsak Magyarországon egyedülálló, hanem bizony nemzetközi szinten is. Akik eljönnek ide, és személyesen megtapasztalják, hogyan működik, rendre felismerik, hogy ez egy olyan hungarikum, amit érdemes máshol is megvalósítani. Hiszen egyrészt problémákra segít válaszokat találni, másrészt egy valódi találkozóhellyé vált, ahol nem csak az egyszülős családok érezhetik magukat otthon. A kezdeményezés egyedülálló, és példa arra is, hogy ilyen közösségeket felülről létrehozni nem lehet, csak alulról építkező módon.

Nem engedik el a kezüket!

– Ha valaki egyedül neveli a gyermekét, az valójában nincs egyedül, számíthat segítségre – fogalmazott az államtitkár. – Ez egy olyan élethelyzet, amit valószínűleg senki nem így tervezett: gyakran egy tragédia vagy valamilyen megváltozott élethelyzet vezet oda, hogy nehéz döntést kell hoznia egy párnak. Ilyenkor nem mindegy, milyen segítségre lehet számítani akár kormányzati oldalról is. Az egyszülős családok otthonteremtését segíti például a CSOK, a támogatás minden 10. kedvezményezettje ugyanis egyszülős családban él.

Novák Katalin hozzátette, a bölcsődei felvételnél is előnyben részesítik azokat, akik egyedül nevelik a gyermekeiket, a tartósan beteg gyermeküket otthon ápoló egyedülálló szülőket segíti a gyermekek otthongondozási díja, sőt, az Erzsébet táborokban külön meghirdettek helyeket egyszülős családok számára. A július elsejével induló Családvédelmi Akcióterv számos támogatása elérhető az egyszülős családok számára is. Ilyen a CSOK-kölcsön, a nagycsaládosoknak az autóvásárlási támogatás, vagy a jövőre induló nagyszülői GYED. A négygyermekesek személyi jövedelemadó-kedvezménye szintén nagy segítség lehet a gyermekeiket egyedül nevelő édesanyáknak.

Szülinapos díjazottak

A köszöntők után, de még mielőtt felvágták a hatalmas, marcipán bevonatú tortát, Dr. Makó Klára jogász átvehette a közönségszavazat alapján a Danone Páratlan Szülő díjat Novák Katalintól. Klára egy 9 éves és egy nem egészen óvodás korú kisfiú anyukája, aki egyedül neveli két gyermekét. A Páratlan Szülő oklevelet Demeter Lívia gyógypedagógus, logopédus kapta, ő négy gyermeket nevel egyedül, a Danone különdíját pedig Seres Edina textiltervezőnek adták át.