Indulás előtt Nagy Lajosné, a Városi Szociális Szolgálat intézményvezetője elmondta, Magyarországon százezres nagyságrendű az alzheimeres betegek száma, ez azonban nem csak egy személyt, hanem a hozzátartozókat, a gondozókat, ezáltal pedig az egész társadalmat érinti - számolt be a dehir.hu.

A Város Városi Szociális Szolgálat már második éve rendezi meg a programot.

Mi mint intézmény tudjuk biztosítani azokat a lehetőségeket, amellyel a családokat tehermentesíthetjük – emelte ki Nagy Lajosné.

az aktív életmód által csökkenthető a betegség előfordulása

Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatója azt mondta, az aktív életmód által csökkenthető a betegség előfordulása. Hozzátette, a memóriajátékok, a keresztrejtvények fejtése is lassítja ezt a folyamatot, és nem szabad hagyni, hogy a körülöttünk élő idősebbek magukra maradjanak.

Ott kell lenni a szüleink, nagyszüleink mellett, segíteni kell őket, hisz ők is ott voltak, amikor mi picik voltunk. Valahol mi fogjuk visszaadni ezt, és ezért is nagyon örülök a fiataloknak, akik itt vannak, mert a későbbiekben mi vigyázunk idősödő szüleinkre.

Ezt követően több mint száz diák, érintett és hozzátartozó vonult végig a Piac utcán.

A menethez csatlakozott Komolay Szabolcs alpolgármester is, aki arról beszélt, hogy ez egy nagyon súlyos betegség, és megnehezíti mind a beteg, mind a család életét.

–Nagyon fontos, hogy ezt az ellátórendszert, aki ezzel foglalkozik, jelesül a Városi Szociális Szolgálatot támogassuk, hogy minél több családon és minél több emberen tudjunk segíteni, aki ebben a betegségben szenved – hangsúlyozta az alpolgármester.

A séta végállomásán a főtéren, memória vizsgálatokat és egészségügyi szűréseket is végeztek.


(Fotók: Mikula Szilvia)