Idén másodjára vizsgálta a koronavírus-járvány és a recesszió hatásait az európai fogyasztók pénzügyeire az Intrum. Az ősszel elkészült Európai Fogyasztói Fizetési Jelentés (ECPR) alapján az európai országok nagy részében javult a lakosság pénzügyi helyzete az első hullám óta, de még mindig nagyon sokan érzik a válság hatásait. A legutóbbi, tavasszal elvégzett felmérésen még az európai válaszadók 54 százaléka jelezte azt, hogy csökkent a jövedelme a tavalyihoz képest, azonban a friss felmérésben már valamivel kevesebb ember, a válaszadók 35 százaléka számolt be jövedelemcsökkenésről.

Magyarországon tavasszal az emberek hatvan százalékának csökkentek a bevételei. A mostani felmérésen 41 százalék válaszolt úgy, hogy kevesebbet keres, mint egy évvel ezelőtt.

A fiatalokat érintette erősebben a recesszió

A friss felmérés megerősíttette, hogy a fiatalokat erősebben érintette a recesszió, mint az idősebbeket: a 18 és 21 év közöttiek hatvan százaléka, a 22 és 37 év közöttiek fele számolt be jövedelme csökkenéséről. Az 55 és 64 év közöttiek körében ez az arány már csak 37, a 65 év felettieknél pedig 17 százalék Magyarországon – olvasható a jelentésben.

– A magyar szociális támogatási rendszer kiemelten támogatja a kisgyermekes szülőket, ennek köszönhetően a magyar szülők relatív helyzete jobb a többi európai országgal összevetve – mondta a Magyar Nemzetnek Deszpot Károly, az Intrum Magyarország értékesítési és üzletfejlesztési igazgatója.

– A válság idején folytatódott a szülőknek járó támogatások kifizetése, tavasszal egyszerűsödtek a Babaváró támogatás és a CSOK feltételei, ezek a támogatások a felmérésünk alapján elegendőek voltak arra, hogy levegyék a plusz terheket a szülők válláról. A piaci folyamatok, elsősorban a munkanélküliség azonban őket is érinti, ezek különösen a legfiatalabb szülőknek okoznak gondokat – magyarázta a szakértő.

A közlemény arra is felhívta a figyelmet, hogy a jövedelemcsökkenés ellenére a számlafizetési képességet nem érintette jelentősen a válság, és nem csökkent jelentősen a magyar válaszadók megtakarítási képessége sem.