Négyezer csecsemő születhet az ingyenes meddőségi kezelésekkel - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Négyezer csecsemő születhet az ingyenes meddőségi kezelésekkel

hirado.hu
2020. jún. 11. 8:30
Támogatások, kedvezmények

Alig négy hónapja a kormány teljesen átvállalta a meddőségi kivizsgálások és terápiák költségeit. 2022-re több mint négyezer újszülött jöhet a világra az ingyenes meddőségi kezelésekkel a szakemberek szerint, akik azt remélik, hogy az intézkedéssel a demográfiai adatok is javulnak.

A Budai Meddőségi Centrumban 1992 óta végeznek beavatkozásokat. A párokat először egy laboratóriumban vizsgálják meg, ott dől el, hogy ki milyen kezelést kap.

– Vannak egyszerűbb programok, például, amikor a peteérést segítjük elő, és akkor időzített együttlétet javasolunk. A következő lépés az inszemináció, amikor leadja a férj a spermát, megkezeljük, kiválogatjuk belőle a legjobbakat, aktivizáljuk őket, és egy vékony katéterrel a méhüregbe felvisszük, a harmadik a legfejlettebb beavatkozás pedig a lombikbébi program – ismertette Kanyó Katalin, a Budai Meddőségi Centrum laborvezetője a hirado.hu-nak.

Míg korábban ezekért a programokért és a meddőségkezelésben használt gyógyszerekért akár több százezer forintot is kellett fizetni, addig mára mindez teljesen ingyenes az állami meddőségi központokban. Erről még februárban döntött a kormány.

– Körülbelül évente 2018-ig olyan hétezer-ötszáz–nyolcezer lombikbébi program történt, és ebből kétezer gyermek született meg. Ez a lehetőség, amit kaptak a meddő párok, ez megcélozta, hogy kétszer annyi gyermek szülessen meg – mondta Konc János, a Budai Meddőségi Centrum vezető főorvosa.

A szakemberek remélik, hogy az intézkedések a hazai népességi adatokat is javítják majd, úgy számolnak, hogy 2022-re több mint négyezer újszülött jöhet világra ezeknek a programoknak a segítségével.