– Az ember alapvetően társas lény, a szociális kapcsolatok biztosítják számára a túlélést. Alapja a kötődés, amely a legkorábbi időszaktól alakul ki a csecsemő és édesanyja, vagy elsődleges gondozója között – kezdi Németh Zsuzsanna pszichológus.

– Mára egyértelművé vált és egyre nagyobb hangsúlyt kap, hogy ezek a csecsemőkori mintázatok adják majd a felnőttkori mintákat is.

Egy kis tudomány

John Bowlby brit pszichoanalitikus a kötődéselmélet megfogalmazásaiban azt állította, hogy azok a gyermekek, akiknek nem volt alkalmuk kiskorukban egy elsődleges kötődési kapcsolat kialakítására, maradandóan sérülnek. Feltételezése szerint a korai években a szeretet olyan fontos az érzelmi fejlődés szempontjából, mint a megfelelő táplálkozás. Ezt a gondolatot Harry Harlow amerikai pszichológus híres majomkísérletei is alátámasztották, amelyek rámutattak, hogy egy bizonyos személlyel, általában az anyával kialakított zavartalan, gyengéd kapcsolat élménye szükségszerű az egészséges fejlődéshez.

a korai években a szeretet olyan fontos az érzelmi fejlődés szempontjából, mint a megfelelő táplálkozás

Ezen kísérletek nyomán az is kiderült, hogy a mesterséges plüss-, illetve drótanyával felnevelt majmok sérültek érzelmileg, szociálisan és szellemileg is. Végül Harlow kísérleteinek az is fontos tanulsága, hogy a tapintásos ingereknek kiemelt jelentőségük van az életben, hiszen a kismajmok a puha textil szőranyát jobban preferálták, mint a drótanyát, előbbi jelentett melegséget és biztonságot számukra.

Felnőttkorban jöhetnek elő a gyermekkori minták

Zsuzsa elmondása szerint az érintés rendkívül fontos részét képezi az anya és gyermeke közötti kapcsolatnak.

A nem megfelelő kötődés, illetve annak kudarca káros hatást gyakorol a mentális egészségre, valamint a későbbi barátságok kialakításának és fenntartásának képességére. Azonban fontos tudni azt is, hogy azok a gyermekek és felnőttek, akik szeretettel találkoznak életük későbbi szakaszában, figyelemreméltó módon képesek felépülni a gyermekkori negatív tapasztalataikból.

A testi-lelki egészségre is jó hatással van

– A megfelelő fejlődés szempontjából meghatározó a gyermek mikroközegének, családi kapcsolatainak érzelmi töltete. A mentális egészség lényegi eleme, hogy a csecsemő és a kisgyerek intim és folyamatos kapcsolatban legyen a szüleivel, és hogy ebben a kapcsolódásban mindketten örömöt találjanak. Ez nemcsak az érzelmi biztonságra van hatással, hanem a különböző biológiai rendszerek fejlődésére és a stresszel való megküzdésre is. A szenzoros ingerektől való megfosztás, mint például a kevés szóhasználat és a beszéd, valamint az érintés és a szociális interakciók hiánya hátráltatja az agyi növekedést.

Mindenkinek más a „szeretetnyelve”

Érzelmeinket többféle módon és csatornán fejezhetjük ki. A nyelv lehetővé teszi, hogy még kifinomultabban kommunikáljunk. Szavainkat metakommunikatív jelzésekkel, cselekedetekkel is kísérjük. Egyéni különbségek mutatkoznak abban is, hogy ki mely csatornán képes adni és befogadni a szeretetet, azaz melyik az ő „szeretetnyelve”.

– Összességében azonban elmondható, hogy a hiteles kommunikáció mellett az érzelmi töltet a meghatározó, és a testi kontaktus, az érintés kiemelt fontosságú a gyermek fejlődésében. Bár az ezek iránti igény életkorral változik, elengedhetetlen, hasznos és szükséges a felnőttkori kapcsolatokban is – hívja fel a figyelmet Zsuzsanna.

Napi 4 ölelés a túléléshez

Napi 4 ölelés kell a túléléshez, 8 a szinten tartáshoz és 12 a gyarapodáshoz.

Virginia Satir amerikai pszichológus szerint: „Napi 4 ölelés kell a túléléshez, 8 a szinten tartáshoz és 12 a gyarapodáshoz”. Ennek nyomán kimondható, hogy boldogságunk a szeretetteljes kapcsolatainkra épül, amelyeket rendkívül fontos fizikai formában is kinyilvánítanunk. Nem véletlenül hódítanak világszerte egyre nagyobb teret az „Ingyen ölelés” megmozdulások.

(fotó: Shutterstock)