Répatorta van? Van!
Szerző:Tamás Szilvi2019. 04. 19.Életmód
Biztosan ismerik a kisnyuszis viccet a répatortáról... Így húsvét küszöbén most bebizonyítjuk, hogy a répatorta igenis nagyon finom!
A húsvéti ünnepi asztalról természetesen az édességek sem hiányozhatnak. Íme a csalad.hu receptje egy különleges finomsághoz.
Narancsos répatorta
Tészta :
Hozzávalók:
150 g vaj
3 M-es tojás
150 g kristálycukor
180 g finomliszt
3 csapott teáskanál sütőpor
2 teáskanál őrölt fahéj
250 g reszelt sárgarépa
100 g darált dió
150 g almapüré
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük a cukor 2/3-val. A maradék 1/3 cukorral a sárgákat keverjük krémesre, fehéredésig.
Kézi habverővel a sárgáját a fehérjébe forgatjuk. Ehhez adjuk hozzá az összekevert szárazanyagokat (liszt, sütőpor, fahéj) szintén a kézi habverővel. Ezek után hozzákeverjük az almát és az aprított répát, diót is. Sütőpapírral kibélelt vagy vajazott lisztezett formában süssük. Inkább vékonyan terítsük el, mivel egy sűrű, nedves tésztát kell átsütnünk. (32*42 vagy 2*18 cm átmérőjű formát javaslunk). Előmelegített sütőben 175°C-on 45-60 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük. Rácsra téve hűtsük ki teljesen betöltés előtt.
Krém:
Hozzávalók:
250 g krémsajt
250 g mascarpone
60 g porcukor
1 narancs reszelt héja
170 ml habtejszín
1/2 csomag expressz zselatin fix
Elkészítés:
A krémsajtot, a mascarponét és a porcukrot keverjük habosra, majd forgassuk bele a felvert habtejszínt és narancshéjat. A végén adjuk hozzá a fél csomag zselatin fixet. Erre azért van szükség, hogy a krém stabil maradjon a nem piskóta-könnyűségű tészta között.
A tésztát teljes hűlés után vágjuk lapjára és töltsük be a krémmel. Az oldalát és tetejét is bevonhatjuk vele, díszíthetjük dióval, kandírozott narancs darabkákkal.
A recept laktózmentes és gluténmentes termékekkel is elkészíthető.