A kutatás a diákoknak és tanáraiknak a fenntarthatóságról alkotott véleményét és a Fenntarthatósági Témahéten szerzett tapasztalatait kívánja felmérni. A kutatás kiemelt célcsoportjai a 10-18 éves, hazai és határon túli, felső tagozatos és középiskolás diákok, illetve általános- és középiskolában oktató pedagógusok.

A kutatást a PontVelem Nonprofit Kft. szervezi, a módszertanát és az eredmények feldolgozását több hazai egyetem és szervezet biztosítja. A diákok okostelefonról és egyéb digitális okoseszközről elérhető kérdőív segítségével mondhatják el véleményüket. A kutatás online kérdőívek és fókuszcsoportos interjúk formájában valósul meg. A diákoknak szóló online kérdőív a Fenntarthatósági Témahét honlapjáról elérhető és 2020. november 5-ig okostelefonról, tabletről, laptopról, asztali számítógépről egyaránt kitölthető. A kutatás módszertanát és az eredmények feldolgozását több hazai egyetem és szervezet biztosítja.

A maximum 10 perc alatt kitölthető online kérdőív az alábbi kérdésekre irányul:

  • milyen környezeti problémákat ismer,
  • mit gondol a fenntarthatóságról,
  • jelenleg mit tesz és a jövőben mit tenne a fenntarthatóságért,
  • milyen tapasztalatai voltak a témahéten.

A kutatás adatait, az online kérdőívek és a fókuszcsoportos interjúk eredményeit a kutatásban részt vevő szakmai szervezetek dolgozzák fel, előre koordinált módon. Az eredményeket hazai és nemzetközi oktatásirányítási és tudományos fórumokon publikálják majd.

A kutatást a tervek szerint a jövőben a témahét keretében minden évben megszervezik majd.

További információ a kutatás részleteit leíró honlapon található.