Már több mint egy éve, 2019. július 1-je óta kaphatnak autóvásárlási támogatást a három- vagy több gyermekes családok. A kedvezmény 2,5 millió forint, de legfeljebb a vételár 50 százalékának megfelelő összeg. Nem késett le semmiről, ha még nem használta ki az autóvásárlási támogatás nyújtotta lehetőségeket.

A lehetőséget akkor is érdemes megfontolni, ha a család eredetileg nem is gondolkodott 7 üléses autóban, hiszen az autóvásárlási támogatásnak köszönhetően akár kategóriát is ugorhat ugyanannyi pénzért. A választás persze nem egyszerű, a 7 üléses autó ugyanis jelenthet egyterűt, dobozost, SUV-t és kisbuszt.

Karner Miklós, Az Autó szaklap főszerkesztő-helyettese korábban elmondta, hogy akkor járnak jól a nagycsaládos vásárlók, ha a bőséges kínálatban valódi egyterűt keresnek a szabadidő autó alapú modellek helyett, mert azoknak lényegesen nagyobb a variálhatósága és három-négy gyermekkel is kényelmes utazást biztosítanak. A szakértő a legjobb döntésnek a haszonjármű alapú egyterűeket tartja kényelmes, tágas felépítésük miatt. Lényeges szempont a kiszemelt modell fenntartási költsége, amelybe a szervizelési periódus, a kerekek, a téli gumi mérete is beleszámít.

Egyterűek

Az eddigi felmérések alapján autóvásárlási támogatással a kereslet az olcsóbb modellek irányába mutat, a 4-6 millió forintos a legnépszerűbb kategória. Az abszolút nyertese a programnak a Dacia Lodgy, amely hétszemélyes kivitelben már 3,53 milliótól elérhető. Mivel az autóvásárlási támogatás legfeljebb az autó árának 50 százalékát teheti ki, így a teljes kedvezmény kihasználása érdekében érdemes jól felszerelt példányt választani, akár dízelmotorral is.

A következő lépcsőfok már hatmillió felett indul, az elérhető modellek között szerepel a lassan kifutó Citroën Grand C4 SpaceTourer, a Ford Focus Grand C-Max, de a Renault, a Seat és a Volkswagen is kínál hétüléses egyterűeket.

Dobozosok

A dobozosnak nevezett modelleket korábban áruszállítóként ismertük, de ezeknek a típusoknak a legújabb generációi már teljes értékű családi modellek, amelyek szintén elérhetőek autóvásárlási támogatással. A legnépszerűbb közülük a Citroën Berlingo, az Opel Combo Life és a Peugeot Rifter, de sokan választják a Volkswagen Caddyt és a Ford Tourneo Connectet is. Ezek a modellek általában 6 millió forint fölött kezdődnek, de érdemes figyelni az autóvásárlási támogatással elérhető egyedi ajánlatokat!

Hétüléses SUV-k

A fél világ SUV-ben ül. A nagycsaládosoknak sem kell lemondaniuk erről az élményről, hiszen az autóvásárlási támogatás ezekre a modellekre is vonatkozik. Érdemes azonban tudni, hogy a hétüléses SUV-k a modellpaletta drágább felén helyezkednek el, a plusz két hely pedig a legtöbb esetben inkább csak pótülés, és kisebb gyerekek számára kényelmes. Az olcsóbb lehetőséget a Kia Sorento és a Peugeot 5008 képviseli ebben a kategóriában, de az olyan márkák is elérhetőek az autóvásárlási támogatással, mint az Audi, a BMW, a Mercedes-Benz, a Land Rover és a Lexus.

Kisbuszok

Igazán nagy családdal érdemes megfontolni egy hét-, nyolc- vagy akár kilencszemélyes kivitelben is elérhető kisbusz vásárlását. A Citroën SpaceTourer, a Peugeot Traveller, vagy a Toyota ProAce Verso már valamivel 10 millió forint fölötti alapáron elérhető. Ezek nagy előnye, hogy a biztonságos utastér mellett hatalmas csomagtérrel is rendelkeznek.

A program az első évben a várakozásoknál is sikeresebb volt, és a 2021-es költségvetés újabb 15 milliárd forinttal segíti a nagycsaládosok autóvásárlását.

(fotó: Shutterstock)