A júliusban bevezetett Családvédelmi Akcióterv kapcsán Kardosné Gyurkó Katalin hangsúlyozta: még a szervezetet is meglepte, mekkora érdeklődés mutatkozott a kormány családvédelmi programja iránt.

– Összességében elmondhatjuk, hogy várakozáson felüli az igények benyújtásának száma. Ez is jelzi, hogy egy valódi, tényleges társadalmi igény áll a családtámogatások mögött. Magunk sem gondoltuk, hogy ilyen sok család fogja igényelni a támogatások valamelyikét, ami okoz némi problémát is. Mert ugyan a gépkocsivásárlásnál egyes márkák nagyon jó csomagokat állítottak össze, mégis több gyártó úgy véli, mivel mindenki autót akar venni, semmi nem kényszeríti rá, hogy csökkentse az árait vagy kedvezményeket adjon. Nem meglepő: egyes márkáknál hét-nyolc hónapos előrendeléseket rögzítettek – mondta a szervezet elnöke.

– Az egyesületünkhöz ezerötszáz észrevétel érkezett, az akcióterv elemei folyamatosan foglalkoztatták és foglalkoztatják az embereket. Az egyik dicséret az akciótervvel kapcsolatban éppen az, hogy mindenki szeretett volna belőle részesülni. A négygyermekes édesanyák élethosszig tartó személyijövedelemadó-mentessége kapcsán például többen érdeklődtek aziránt, elképzelhető-e, hogy az intézkedést később a háromgyermekes édesanyákra is kiterjesszék – közölte Kardosné Gyurkó Katalin.

– A jelenleg kereskedelmi forgalomban beszerezhető kerékpárok mintha picit túl lennének árazva, a nagycsaládosoknak mindenképpen, ezért a gépkocsivásárlási támogatáshoz hasonlóan egy biciklivásárlási támogatást is el tudnánk képzelni. Akár úgy, hogy magyar gyártók a nagycsaládosoknak biztosítanának bizonyos kedvezményt. Emellett szükségesnek tartjuk biztonságos kerékpárutak építését országszerte – közölte a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke a Magyar Hírlapnak adott interjújában.