1. Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK)

A CSOK-ot a meglévő gyermekeik után házastársak, élettársak és egyedülálló szülők, életkoruktól függetlenül igényelhetik lakás építésére, vásárlására vagy bővítésére. A CSOK-nak nem feltétele az, hogy az igénylő házasságban éljen, egyedülállóként is megkapható. Ám fontos tudni, hogy akik házastársak vagy élettársak, csak együtt igényelhetik a támogatást.

Az élettársi kapcsolat fennállásáról érdemes közjegyző előtt nyilatkozatot tenni, és kérni annak bejegyzését az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásába. Ez jelentősen megkönnyíti az élettársi kapcsolat fennállásának bizonyítását.

Bővebb információ: https://csalad.hu/cikk/csok

2. Nagycsaládosok Autóvásárlási Támogatása

2019. július 1-je óta a három- vagy több gyermekes családok legalább 7 üléses új személygépkocsi vásárlásához 2,5 millió forint (de legfeljebb a vételár 50%-ának megfelelő) támogatást igényelhetnek a Magyar Államkincstártól.

Azok a három- vagy többgyermekes nagycsaládosok vehetik igénybe a támogatást, akiknél legalább három családi pótlékra jogosító gyermek van, vagy akik a harmadik gyermeküket várják.

A házastársak mellett az élettársi kapcsolatban élő párok is igényelhetik a Nagycsaládosok Autóvásárlási Támogatását, ha közösen legalább három családi pótlékra jogosító gyermeket nevelnek.

Bővebb információ: https://csalad.hu/cikk/nagycsaladosok-autovasarlasi-tamogatasa

3. Jelzáloghitel-elengedés

A 2019. július 1-je után született második gyermek után 1 millió forinttal, a harmadik gyermek után 4 millió forinttal lehet kevesebb a családok jelzáloghitel-tartozása (és minden további gyermek születésekor újabb 1-1 millió forintot vállal át az állam). Az igénylés már a várandósság 12. hete után benyújtható.

A támogatás igénylésének feltétele, hogy csak a gyermek születését megelőzően felvett hitelre jár a támogatás. Igényelhetik házastársak mellett élettársak is, de kizárólag együttesen, még abban az esetben is, ha a jelzáloghitel-szerződésnek csak az egyik fél az alanya. Az élettársi viszonynak nem feltétele az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásban való részvétel vagy a bejegyzettség, hanem az élettársi közösség fennállása a Ptk. szerint. Ha egy szülőnek nincs házas- vagy élettársa, akkor egyedül is igényelheti a jelzáloghitel-elengedést.

Bővebb információ: https://csalad.hu/cikk/a-jelzaloghitel-elengedes-feltetelei

4. Családi adókedvezmény

A családi adókedvezmény az adózó összevont adó- és járulékalapját csökkenti. Bármikor igényelhető, ám év közben visszamenőlegesen a kedvezményt nem lehet igénybe venni.

Ezt a támogatási formát igénybe veheti a várandós kismama és házastársa, vagy az, aki már megszületett gyermek után családi pótlékra jogosult.

Nemcsak az együtt élő házastársak, hanem az élettárs is érvényesítheti a családi kedvezményt. Ennek feltétele, hogy legalább 1 éve szerepelnek az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában vagy az élettársi kapcsolatot legalább 1 évvel korábban kiállított közokirat igazolja.

Ha az együtt élő élettársaknak közös gyermekük születik, szülőként mindketten jogosultak a gyermek után családi pótlékra és ezáltal családi kedvezményre is. Ebben az esetben a kedvezményt közösen érvényesíthetik mind év közben, adóelőleg-nyilatkozattal, mind az szja-bevallásban.

Ha az élettársaknak nincs közös gyermekük, azonban valamelyiküknek előző kapcsolatából gyermeke született, akit közösen nevelnek, akkor a gyermek családi pótlékra jogosult szülője egyedül veheti igénybe a családi kedvezményt az év közben adott adóelőleg-nyilatkozattal. Erre élettársa nem jogosult, ő csak az szja-bevallásban érvényesítheti a kedvezményt, ha azt párja megosztja vele.

Bővebb információ:

https://csalad.hu/cikk/csaladi-adokedvezmeny

https://csalad.hu/cikk/a-csaladi-adokedvezmeny-konkret-peldakkal

Csak házaspároknak: Babaváró Támogatás

Minden házaspár, ahol a feleség 18 és 40 év közötti, és legalább egyikük 3 év biztosítási jogviszonnyal rendelkezik (a hallgatói jogviszony is annak számít), maximum 10 millió Ft kamatmentes, szabad felhasználású kölcsönt igényelhet a bankfiókokban 2022. december 31-ig.

Amennyiben a családba 5 éven belül legalább 1 gyermek születik, 3 évig nem kell a törlesztő részleteket fizetniük, és a teljes futamidőre jogosulttá válnak a kamatmentes törlesztésre. Ha a második gyermek is megszületik, újabb 3 évre szünetel a törlesztés, és a tartozás 30%-át elengedik. Ha megérkezik a harmadik gyermek is, akkor pedig a teljes fennmaradó tartozást elengedik. A hitel törlesztőrészlete legfeljebb havi 50 ezer Ft, futamideje 20 év. Ezt a támogatási formát csak házaspárok vehetik igénybe.

Bővebb információ: https://csalad.hu/cikk/babavaro-tamogatas