– A Védjegy program egy tanúsítvány, amellyel olyan szervezeteket, cégeket tudunk minősíteni és tanúsítani, amelyek megfelelnek egy kifejezetten a családbarát intézkedéseket minősítő magas kritériumrendszernek – ismertette a szakmai igazgató.

– Két kategóriában végezzük a tanúsítást. A munkahelynél alapvetően azt vizsgáljuk, hogy az adott szervezet, mint foglalkoztató, milyen juttatásokat tud nyújtani a saját munkavállalóinak – tette hozzá Annus Gábor. 

A szakmai igazgató példaként a foglalkoztatási formákat, a rugalmas, atipikus foglalkoztatást, a részmunkaidőt, a távmunkát, az otthoni munkavégzést említette. 

– A másik, amit a munkahelyeknél vizsgálunk, azok a családoknak, kisgyerekes anyukáknak szóló juttatások. A cafeterián túl is tud egy munkáltató vonzóvá és családbaráttá válni, például gyerekszületéshez kapcsolódó pluszszabadságokkal, iskolakezdési támogatással, de akár egy Mikulás ünnepséggel is. 

Annus Gábor elmondta, hogy a tanúsítással azokat a meglévő jó gyakorlatokat gyűjtik és építik bele a rendszerbe, amelyek sokszor pénzbe sem kerülnek.

És mindez miért éri meg egy munkáltatónak?   

A kérdésre válaszolva a szakmai igazgató úgy fogalmazott: a pr és a társadalmi felelősségvállalás egyre inkább része a közgondolkodásnak Magyarországon, emellett egyes ágazatokban már munkaerőhiány lépett fel. Ha egy munkavállalónak például döntenie kell, hogy melyik állást fogadja, fontos szempont lehet, ha olyan helyre tud menni, ahol vele, mint emberrel és a családjával is foglalkoznak.