Szerencsére egyre több nyugdíjas próbálja tudatosan megőrizni szellemi és fizikai frissességét: nyugdíjas klubokba, táncolni, sportolni járnak. A koronavírus-járvány miatt azonban érthető módon egy időre fel kellett hagyniuk a szeretett tevékenységeik űzésével. A lehetőség ugyan mostanra már adott a számukra is, kérdés, vajon mernek-e élni vele.

Zsuzsa, a Kreatív klub tagja azt mondja, egyre erősebb a félelemnél az a vágy, hogy visszatérjen minden a régi kerékvágásba, amihez hozzátartozik a heti rendszerességgel megtartott kézműves klub is.

– Mindig nagyon vártam a hétfő délutánokat, mert ilyenkor ültünk össze a barátnőkkel, ismerősökkel, hogy barkácsoljunk, kézműveskedjünk kicsit. Nagyobb ünnepek előtt vásárt is rendeztünk az elkészült termékekből, ami nagy sikert aratott a községünkben. Húsvétra is annyi jó dologgal készültünk, de sajnos a vírus miatt ez a vásár elmaradt. Remélem, hamarosan megint összeülünk! Már beszéltünk arról, hogyan kellene úgy megszervezni a klubot, hogy biztonságban érezzük magunkat. Maszkban, kellő távolságra lennénk egymástól, akár a művelődési ház udvarán is tarthatnánk. Nem mondom, hogy nem tartunk már a koronavírustól, de erősebb a hiányérzet, hiányoznak ezek az alkalmak, a barátok. Biztosan megtaláljuk a módját, hogy még a nyáron újra együtt alkothassunk és nagyokat beszélgethessünk. Nem szabad teljesen elszigetelődni, az sem tesz jót az egészségnek.

Hasonló véleményen vannak Pálffy-Balogh Márta tangó oktató 55 év feletti tanítványai is. Sokan közülük a veszélyhelyzet alatt is kapcsolatban maradtak online formában a tanáraikkal, hiszen – mint mondták – a táncos videók mindig kihúzták őket a lehangoltságukból, amit a bezártság okozott. Sajnos nekik egy ideig még biztosan nem lesz lehetőségük az argentintangó-tudásuk fejlesztésére.

– Az elsők között voltunk, akik azt mondták, nem kockáztatunk, és márciusban bezártuk a tánciskolánkat. Társastáncnál egyszerűen nem megoldható a biztonságos távolságtartás. Az argentin tangónál pedig ez különösen igaz, hiszen a párok egymáshoz simulva „sétálnak”. A járvány idején is próbáltuk folyamatosan tartani a kapcsolatot a tanítványainkkal. A táncolni vágyók többsége sajnos egyedülálló, így számukra inkább technikai gyakorlatokat küldtünk. A visszajelzések nagyon pozitívak voltak: akadtak olyanok is, akik ugyan nem gyakoroltak, mégis örömmel nézték ezeket a videókat, mert kevésbé érezték magukat levertnek, magányosnak. Amikor újra nyithattunk volna, természetesen felmértük az igényeket; eszerint a veszélyeztetett korosztály egyelőre még óvatos, még nagyobb a megbetegedéstől való félelem, mint a tánc, a közösség iránti vágy. Beindulnak viszont a milongák, azaz tangó-estek, ahová a bátrabb párok már ellátogatnak. Bizonyára mindenkinek hiányoznak az órák, hiszen a tangó az a tánc, ami nemcsak fizikailag mozgat meg, de nagyfokú koncentrációt is igényel, ami frissen tartja az elmét. Ráadásként argentin tangó táncolása közben boldogsághormonok szabadulnak fel. Jó hatással van testre, lélekre egyaránt. Szeptemberre szeretnénk meghirdetni újra a tanfolyamainkat, és nagyon reméljük, hogy addigra újra összeáll a régi csapat is.

Schneider Kata gyógytornásznak, aki egy budapesti mozgásközpont vezetője, nem kellett őszig várnia, hogy újra megnyíljanak a központ kapui, bár a napi rendszerességű senior gyógytornák száma heti kettőre csökkent.

– A márciusi leállás óta online tartottuk a kapcsolatot azokkal a pácienseinkkel, akikről tudtuk, hogy nincsenek olyan egészségügyi problémáik, amelyek miatt veszélyes lehet otthon, szakszerű segítség nélkül végezni a gyakorlatokat. Akkor élőben jelentkeztünk be, most viszont – az újranyitás óta – linkeket küldünk idős pácienseinknek, hiszen már csökkentett üzemmóddal ugyan, de a központban tartjuk az órákat. Olyankor pedig nem tudunk élőzni, amikor helyben foglalkozunk a vendégeinkkel. A többség még így is inkább otthonról végzi a gyakorlatokat. Egyrészt azért, mert félnek a vírustól, másrészt pedig sokan, saját bevallásuk szerint, többet tornáznak így: nem kell beutazni, hazautazni, szervezkedni. Természetesen megértjük őket, habár mindent megteszünk a biztonságuk érdekében. Szigorú óvintézkedéseket vezettünk be a mozgásközpontban: két kistermet összenyitottunk, és jóval kisebb létszámú órákat tartunk. Emellett mindenki csak a saját törölközőjét használhatja, saját magának kell innivalóról gondoskodnia – korábban teával kínáltuk vendégeinket. Kötelező a kézfertőtlenítés és a maszk viselése. Ez utóbbit a foglalkozás alatt már le lehet venni, hiszen nehéz lenne maszkban tornázni. Az órák után teljeskörű fertőtlenítést végzünk a matracokon és a tornaeszközökön. Meglátjuk, hogyan alakul a vírushelyzet, bízzunk benne, hogy szeptemberben nem kell újra mindent bezárni a koronavírus miatt.

(fotó: Shutterstock, privát)