– Mérföldkőhöz érkeztek a családtámogatások, a Babaváró Támogatást igénylő párok száma átlépte a 100 ezret, azaz legalább kétszázezer fiatal kapott segítséget – jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Hitelből támogatás válhat

Novák Katalin úgy fogalmazott, ez a támogatási forma a Családvédelmi Akcióterv zászlóshajója, amely valós igényre reális megoldást kínál. A 10 millió forintos szabadfelhasználású hitel törlesztését az első gyermek születésénél felfüggeszti a bank, a második gyermek születése után újabb 3 évre szünetelteti a visszafizetést, de ekkor már a fennmaradó hitel 30 százalékát is elengedi. A harmadik gyermek érkezésekor pedig támogatássá válik a kölcsön, hiszen a teljes hitelt jóváírják.

Könnyítések a járvány miatt

Mint mondta, az a cél, hogy akik családalapítás előtt állnak, olyan kezdő tőkét kapjanak, amellyel könnyebben kezdhetik a közös életet, otthont tudnak teremteni. Az elmúlt egy évben 784 milliárd forint értékben folyósítottak támogatást. 33 ezer családban már meg is született az első vállalt gyermek, vagy úton van a baba, 54 esetben pedig folyamatban van a teljes hitelelengedés, vagyis vélhetően hármasikrek születtek.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a veszélyhelyzet alatt olyan döntések születtek, amelyek tekintettel vannak a nehézségekre. Példaként említette, hogy augusztus 17-éig az igénylést a gyermek születése után is be lehet nyújtani. A kölcsönhöz szükséges jogviszony igazolása pedig kiterjed a veszélyhelyzet időtartamára. Ha a családban az egyik szülő elveszítette a munkahelyét, de szeptember 16-áig sikerül elhelyezkednie, akkor a bank folyamatos jogviszonyként tekint a munkanélküli időszakra úgy, mintha az igénylő végig dolgozott volna. Emellett a hitelmoratórium is kiterjed a Babaváró Támogatásra és a CSOK-ra.

Sok család bővülhet

Szólt az 5 éves születésnapját ünneplő CSOK-ról is, amely kifejezetten az otthonteremtést szolgálja. A Családi Otthonteremtési Kedvezményt eddig 145 ezer család vette igénybe 455 milliárd forint értékben. A CSOK 600 ezer ember otthonteremtéséhez járult hozzá, új lakásra 42 ezer család, használtra 95 ezer, és korszerűsítésre 8 ezer család igényelte. A támogatásban részesülők fele kétgyermekes, 38 százaléka leendő vagy már nagycsaládos, 15 százaléka pedig egygyermekes vagy egy gyermeket vállaló. Kétharmaduk már meglévő gyermekére igényelte, egyharmaduk pedig még szeretne további gyermeket, összesen 75 ezer baba megszületését vállalták a párok.

Sikertermék a Babaváró Támogatás

Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke úgy fogalmazott, a Babaváró Hitel a hazai bankpiac legsikeresebb terméke. Az előírt 10 nap helyett 3-6 napon belül elbírálják és folyósítják a bankok, a tb-jogviszony ellenőrzésével együtt sem tart két hétnél tovább a folyamat. Az átlagosan felvett hitel összege 9,7 millió forint.