Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az eseményen azt hangsúlyozta: a felújított kaposvári szülészetre az egész ország büszke lehet, mert míg Európa-szerte szülészeteket zárnak be, csökkentik az ágyszámokat a születésszám mérséklődése miatt, Magyarországon nő a házasságkötések száma és a gyermekvállalási kedv is.

Az európai uniós tagállamok közül Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben, csaknem 25 százalékkal a gyermekvállalási hajlandóság az elmúlt tíz évben, vagyis ennyivel többen mertek igent mondani az életre - tette hozzá.

A kormány fontosnak tartja, hogy ne legyenek Magyarországon olyan fiatal párok, akik késznek érzik magukat a gyermekvállalásra, de azért kell éveket várniuk, mert ehhez nincsenek meg a megfelelő körülmények - közölte a miniszter.

Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára azt emelte ki, hogy bár a szülészet 90 éves, méltóságteljes épülete a múltat idézi, a rekonstrukcióval létrejött infrastruktúra a legkorszerűbb feltételeket biztosítja a szülő nők és az újszülöttek ellátásához.

Moizs Mariann, a kórház főigazgatója azt közölte, hogy a kaposvári szülészeti, nőgyógyászati és újszülöttellátás megújítása hatéves munka eredménye.

(fotó: Varga György/MTI)