A programban hátrányos helyzetű vidéki iskolák pályázhatnak anyagi és fizikai támogatásra a közös használatú mosdóhelyiségeik felújítására. A program kiegészíti az állami iskolaépítési és felújítási programot, azokon a településeken, ahol ebben az évben nem valósul meg hasonló jellegű fejlesztés.

– Az oktatás elősegítésének szempontjából kiemelten fontos, hogy az iskolában is megtapasztalják a gyermekek a helyes higiéniai körülményeket, és ilyen környezetben tanuljanak a gyermekek. A felújítás pedig hatalmas terhet vesz le az önkormányzatról és az intézményről - mondta Szente Béla Monorierdő polgármestere.

A 2015 tavaszán elindult kezdeményezés célja, hogy megtalálja azokat az iskolákat, ahol legjobban hasznosulhat a támogatás, és helyszíni akcióval hívja fel a pedagógusok és a szülők figyelmét az iskolai illemhelyek higiéniájának fontosságára, emellett ösztönözze a gyermekeket a helyes tisztálkodási szokások elsajátítására. A Programot az Unilever és több hazai, valamit nemzetközi vállalat együttműködése alapozta meg. Eddig 19 iskolát és 380 négyzetméternyi mosdót sikerült megújítani, amelyekkel több mint 3000 gyermek higiéniás körülményei javultak.

A cég minden eladott Domestos termék után 5 forinttal támogatta az iskolai mosdók felújítását. Így a befolyt összegből és a támogató partnerek segítségével újulnak meg a nyertes iskolák mosdói a nyári szünetben, hogy szeptemberben már szép, új és higiénikus mosdóval kezdhessék meg a tanévet.

A nevező iskolák közül nyílt szavazáson választhatta ki a közönség, hogy mely iskolák mosdóhelyiségei újuljanak meg a következő hónapokban. Idén mozgásukban korlátozott tanulók iskolai mosdóhelyisége is megújul.

2019-ben a nyertes iskolák listája:

  • Monorierdei Fekete István Általános Iskola
  • Pécsi Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény,Óvoda,Általános Iskola,Fejlesztő Nevelés–Oktatást Végző Iskola,Készségfejlesztő Iskola és Kollégium
  • Rémi Általános Iskola

A nyertes iskolák névsorát a program idei nagykövete Nagy Ervin, Jászai Mari-díjas színművész, az egyik legsikeresebb hazai sorozat, a Tanár főszereplője hirdette ki a Monorierdei Fekete István Általános Iskolában. A színész megosztotta általános iskolai emlékeit a mosdóhelyiségekkel kapcsolatban, külön hangsúlyozva a kellemetlen higiéniai körülményeket, és azok negatív hatását a gyermekek egészségére. Számára, mint szülő is nagyon fontos, hogy minden kisiskolában megfelelő higiéniai feltételek legyenek, és a gyermekek egészségesen távozzanak az intézményből, így személyes vonatkozása miatt is fontosnak tartja az Iskolamosdó Felújítási Programot, és közreműködésével segíti azt.