Hogyan látják a polgári társadalom és az iparosodás kialakulását azok a fiatalok, akik már a negyedik ipari forradalmat tapasztalják meg? Miképp képzelik el a dualizmuskori hírlapok címlapjait? Influencer vagy híradós lett volna Deák Ferenc? Milyen korlenyomat maradt volna fönn a kiegyezés korából, ha már akkoriban is lett volna internet? Ezekre a kérdésekre is keresi a választ a Estöri történelmi verseny, amely már negyedik alkalommal indul el.

A 16-17 éves diákoknak a versenyen többek között hírportál címlapokat és közösségi média oldalakat kell felépíteniük és menedzselniük. Megtanulják, mi a hírérték, elsajátíthatják a megnyerő címek és bevezetők írásának rejtelmeit. Mivel kiemelt jelentősége lesz a megfelelő szöveges- és vizuális ábrázolásnak, nem csupán a történelemkedvelőket, de azokat is várják, akik a média, a kommunikáció, az informatika, a művészettörténelem vagy a rajz iránt érdeklődnek.

A hat hónapig tartó, többfordulós verseny döntősei a kismartoni Esterházy-kastély Haydn termében mérhetik majd össze tudásukat és kreatív ötleteiket. Jelentkezni a www.estori.hu oldalon lehet – írta az alapítvány közleménye.

(fotó: Shutterstock)