2019. október végéig 120 ezer család igényelte a CSOK-ot, amely az átlagos gyerekszámmal kalkulálva csaknem félmillió magyar embert jelent. A 2015. július 1-jén bevezetett CSOK-ot igénylők mintegy fele kétgyermekes, 37 százaléka pedig háromgyermekes, és eddig a CSOK-hoz kapcsolódóan 57 ezer gyermek megszületését vállalták előre a szülők vagy leendő szülők. Az építkezések esetében tíz új építésű lakóingatlanból kilenchez, míg a használt lakásoknál minden nyolcadik vásárláshoz veszik igénybe a CSOK-ot. A támogatás kétharmadát új, egyharmadát használt ingatlanra fordítják a családok.

Azzal a lehetőséggel is egyre többen élnek, hogy idén július 1-jétől a CSOK-hoz kapcsolódó kedvezményes hitelt már használt ingatlanok vásárlásához is igénybe lehet venni. A CSOK mellé felvehető, garantáltan 3 százalék alatti CSOK-kölcsönt, valamint a lakások jelzáloghiteléhez nyújtott támogatást, – amely a július 1-jét követően megszületett második gyermek után 1 millió forinttal, a július 1-je után született harmadik gyermek után 4 millió forinttal csökkenti a családok jelzáloghitel-tartozását – valamint a falusi CSOK-ot már közel 15 ezer ember igényelte július 1-je óta.

A kormány célja az otthonteremtési programon keresztül is az, hogy Magyarországon minél több ember juthasson saját otthonhoz és így minél könnyebb legyen a gyermekvállalás, a gyermeknevelés, a munka és az élet.