Már 114 ezer család igényelte a CSOK-ot - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Már 114 ezer család igényelte a CSOK-ot

Szöveg: Muhari Judit, fotó: Förster Tamás
2019. okt. 7. 13:51
Támogatások, kedvezmények

„Már csaknem félmillió ember otthonteremtését segítette elő a Családi Otthonteremtési Kedvezmény. Idén augusztus végéig 114 ezer család igényelte a CSOK-ot, összesen 340 milliárd forint értékben” – számolt be Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

– Az a cél, hogy Magyarországon mindenki saját tulajdonú otthonban élhessen, a fiatalok is erre vágynak. A Családvédelmi Akcióterv tehát a valódi igényekre reagál – hangsúlyozta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Garantált kamat, biztos segítség

Novák Katalin felidézte, az otthonteremtési programot 2015. júniusában indította el a kormány, a családok vissza nem fizetendő támogatást vehetnek igénybe új, illetve használt lakás építéséhez, vásárlásához.

– A Családi Otthonteremtési Kedvezményhez (CSOK) garantáltan 3 százalék alatti kamatozású kölcsön is kapcsolódik, ezt idén július elsejétől már használt ingatlan vásárlásához is fel lehet venni – tette hozzá az államtitkár.

Bővülnek a családok

Novák Katalin beszámolt arról, hogy már csaknem félmillió ember otthonteremtését segítette a CSOK. Idén augusztus végéig 114 ezer család kérte a kedvezményt, ami az átlagos gyermekszámmal kalkulálva csaknem félmillió embert jelent. A támogatás összege eléri a 340 milliárd forintot, tehát összesen ennyivel kevesebbet kellett ezeknek a családoknak otthonteremtésre költeniük.

Mint mondta, az újépítésű lakások és házak esetében 10 építkezésből 9-nél igénybe vették a CSOK-ot a családok, de a használt lakás vásárlásánál is népszerű a kedvezmény, ott minden hatodiknál élnek a lehetőséggel. A támogatás kétharmadát új, egyharmadát használt ingatlanra fordítják a családok. A július 1-je óta felvett kölcsönök esetében már többen igényeltek hitelt használt lakáshoz, mint újhoz.

– A CSOK-támogatottak között a kétgyermekesek vannak a legtöbben, az igénylők csaknem fele tartozik ebbe a körbe, a háromgyermekesek 37 százalékot tesznek ki – részletezte. – Kiemelt célunk volt, hogy a jövőben minél több gyermek szülessen, és a CSOK-hoz kapcsolódóan eddig 55 ezer gyermek megszületését vállalták előre a párok.

A cél: a családbarát ország megteremtése

Az államtitkár jelezte, a CSOK és az otthonteremtési program egyéb elemei iránt töretlenül nagy az érdeklődés, már 60 ezer család élt a Családvédelmi Akcióterv által nyújtott lehetőségek valamelyikével.

Hangsúlyozta: a kormány célja az otthonteremtési programon keresztül is az, hogy minél könnyebb legyen Magyarországon családot alapítani, dolgozni, minél jobb legyen itt élni.

– Szeretnénk, ha Magyarország előbb-utóbb valóban egy családbarát ország lenne – jelentette ki Novák Katalin.