Simon Krisztián bútorasztalos a dobogó legfelső fokára állhatott fel a szakmák olimpiájának nevezett WorldSkills versenyen az oroszországi Kazanyban. Az aranyérmet a nemzeti lobogóval a kezében vette át.

Négy napon át megállás nélkül fúrt, faragott. Egy ír bárszekrényt kellett elkészítenie. Csak a feladatra koncentrált, de nem volt könnyű dolga. A verseny közben csökkentették az idejét és egy kisebb hibát is vétett, de végül behozta a lemaradást és tökéleteset alkotott.

Szerda este érkezett haza Budapestre, a magyar csapattal együtt. A reptéren barátok és családtagok fogadták. Azt mondta, még mindig nem hiszi el, hogy győzött.

A szakmák olimpiáján, a WorldSkills-en a világ legjobbjai versenyeznek. Magyarországot 24-en képviselték, többek között autószerelők, szakácsok, felszolgálók és fodrászok. Kiváló teljesítményükért összesen 12 érmet kaptak. Minden idők legjobb eredményét érték el, Magyarország a rangsor 20. helyén végzett.

A szakmák világversenyére a fiatalok egy évig készültek. A magyar csapat az ünneplés után újra munkához lát. Néhány hét múlva elkezdődik a felkészülés a szakmák Európa-bajnokságára, amely jövőre Ausztriában lesz – közölte az M1 Híradója.

(fotó: Shutterstock - illusztráció)