Luca napján ne dolgozzunk!

Régen ezen a napon az asszonyok nem dolgoztak: tilos volt fonni, sütni, mosni. Nem volt ajánlatos kölcsönadni sem, mert az elkért dolgok boszorkányok kezére kerülhettek.

Luca széke lassan készül

Ekkor kezdtek hozzá a férfiak a Luca szék készítéséhez is, melynek egyes darabjait más-más fából egy-egy nap faragták ki, úgy, hogy éppen a karácsonyi éjszakai misére készüljön el. Aki erre az éjféli misén ráült, az meglátta a nagyszarvú boszorkányokat a templomban, és szaladhatott haza!

Süssünk Luca pogácsát!

Luca napra a család minden tagjának sütöttek egy-egy lucapogácsát, és az egyikbe pénzérmét rejtettek. Aki megtalálta ezt, azaz ráharapott, szerencsés lett az életben.

A lányok főzzenek gombócot!

A lányok ilyenkor hagyományosan 12 gombócot főztek, ezek mindegyikébe egy-egy férfinevet rejtettek. A víz tetejére először feljövő gombócban lévő név elárulta a majdani férjük nevét.

Ültessünk Lucabúzát!

A Luca napján elültetett búzaszemek csírázásának megfigyelésével a következő évi búzatermést próbálták megjósolni. Gondos locsolgatás mellett karácsonyra már dús lett a búzatermés, a zöld búzaszálaktól friss tálat a betlehem díszítésére használták.

Jósoljuk meg az időjárást!

A Luca napot időjóslásra is használták. Az egyik ilyen módszer szerint a következő év januárjában nagyjából olyan idő lesz, mint Luca napján, februárban olyan, mint Luca másnapján, és így tovább, egészen karácsonyig, aminek az időjárása a következő decemberi időjárásra utal. Egy másik időjósló módszer a hagymakalendárium. E gyönyörű név valójában egyszerű módszert takar: egy fej hagymát tizenkét szeletre vágtak, vagy tizenkét rétegre szedtek, és ezeket megsózták. A régi hiedelem szerint az a hónap lesz csapadékosabb a következő évben, amelyiknek megfelelő hagymaszelet benedvesedik a sótól.

Varázsoljunk tyúkokkal!

Luca napkor régen a gyerekek sorra járták a házakat, és mondókával varázsolták meg a tyúkokat, hogy azok egész évben jól tojjanak. A háziaknak is mindenféle jókívánságokat soroltak: „Annyi pénzük, búzájuk legyen, mint földön a fűszál! Akkora szalonnájuk legyen, mint az utcakapu! A doktor, patika éhen haljon!”

Faragjunk töklámpást!

Amit ma Halloweenkor csinálunk, azt a régiek Luca napkor tették: a tökfaragás, az egymás ijesztgetése, a vidám tréfák, a boszorkányos jelképek mind az egyébként fénytelen, hideg Luca napkor adtak derűt az embereknek.

Emlékezzünk Szent Luciára!

A szicíliai családból származó előkelő fiatal lány, Lucia szüzességet fogadott, majd a hitéért mártírhalált halt, ezért nevét példamutató magatartása és tisztasága kapcsán a fény (lux) szóval is kapcsolatba hozták. Az egybeesés talán nem is véletlen, hiszen a Gergely-féle naptárreform előtt a Luca nap az év legrövidebb napja volt, innen számították a nappalok hosszabbodását.


(Fotó: Shutterstock)