1. Nagy múltú elegancia – A George Peabody Library

A George Peabody könyvtár ma már a Baltimore-i Johns Hopkins Egyetem része. Az ötemeletes komplexum több mint 300 000 könyvet tartalmaz, amelyek többsége a 18. és a 20. századból való.

Habár elsősorban iskolai könyvtárként üzemel, elérhető a nagyérdemű számára is, névadójának célja ugyanis az volt, hogy szabadon használhassa bárki, aki az olvasás örömére vágyik.

2. Közösségi élmény – Az ELTE Egyetemi Könyvtára

A fővárosunk szívében elhelyezkedő épület minden diák álma: társas, „bekuckózós” délutánok színhelye, ahol a fiatalok közösen készülhetnek a nagy próbatételekre, vagy elmélyülve egy jó könyvben kipihenhetik a vizsgák fáradalmait.

Ez volt Magyarország első közkönyvtára, így természetesen nemcsak az egyetemisták, hanem bárki számára elérhető a majdnem 2 milliót számláló gyűjtemény, amelyek közül van olyan kötet, ami még a 16. századból származik. (fotó: nyitókép)

3. Írország ékköve – A Trinity College Library

A 18. századi épületben kialakított könyvtár az ország legnagyobbika. Minden kiadott mű végül ezekre a polcokra kerül. Több mint 200 000 ősi könyvet tartalmaz, továbbá itt őrzik a középkori ír kódexek legértékesebb példányait.

Az egyetemi könyvtár ugyanakkor Dublin nevezetessége is: kiállításoknak ad otthont, melyeken tárlatvezető segítségével bepillantást nyerhetünk a könyvtár műkincseinek történelmébe.

4. Fényben úszó termek – BME Központi Könyvtár

A Műszaki Egyetem könyvtára a filmforgatói stábok egyik kedvence, ugyanis az 1900-as évek elején emelt épület a felújítás óta még impozánsabb külsőt kapott. A bejárat előtt található Sóhajok Hídja igazi különlegesség, a hatalmas ablakoknak köszönhetően pedig csak úgy árad a fény az olvasóterembe.

Szintén nyitott nemcsak a diákok, hanem a nagyközönség számára is, és bár elsősorban műszaki témájú könyveknek ad otthont, a szabadpolcos részlegen számos szépirodalmi és ismeretterjesztő mű is fellelhető.

5. A világ legszebbjei között – A sárospataki Református Kollégium könyvtára

A világ legszebb bibliotékái közé is beválasztották a sárospatai Református Kollégium könyvtárát. A klasszicista épület dísztermét Pollack Mihály tervezte, melynek rekonstrukciójára 2014-ben került sor. Több mint félmillió darabból álló gyűjtemény sorakozik polcain, amelyek közül több még az 1500-as évekből való.

Számos értékes művet a II. Világháború után a Szovjetunióba vittek, ezeket csak 61 évvel később sikerült visszaszerezni. A könyvtár amellett, hogy gyönyörű és kapuja mindenki számára nyitva áll, elsősorban a sárospataki diákok igényeit igyekszik kielégíteni.

+1. Gyermekkuckó – Terézvárosi Gyermekkönyvtár

Személyes kedvencem a Liszt Ferenc Zeneakadémia szomszédságában álló kis mesebirodalom, amely otthonossága és vidám hangulata révén a legkisebbekkel is idejekorán megszeretteti az olvasás élményét. 1961-ben kimondottan a gyermekek számára épült.

Mivel egyben a Magyar Könyvtárosok Egyesületének minta- és módszertani könyvtára is, ezért fogadja a gyermekekkel foglalkozó pedagógusokat. Kislánykorom imádott délutáni programja volt az itt töltött idő.