Szakmai együttműködési megállapodást írt alá a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS), valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának vezetése.

A családok biztonságáról is kutatnak

Sonkoly Gábor, az ELTE BTK dékánja ismertette, hogy az együttműködés gyakornoki programra, közös kutatásokra és az eredmények közös publikációjára vonatkozik, továbbá a hallgatók és a tudósok mellett a társadalom egyéb szereplőit is mozgósító konferenciákat szerveznek majd. Négy közös kutatásban már megállapodtak.

Elemzést végeznek a modernizáció és az antimodernista mozgalmak együttes értékeléséről. Keresik azt is, miként lehet a fogyasztói társadalom sajátosságait és a családi értékeket egyeztetni. Egyre többen városokban élnek, ezért is fontos az olyan várostervezés, amely nemcsak a befektetők szempontjait, hanem a családos emberek térhasználatát is figyelembe veszi. Ez egy másik kutatási terület lesz, amely mellett egy kultúra alapú biztonságtudományt is kidolgoznak majd.

Szorosabb kapcsolat kell a fiatalokkal

Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár azt hangsúlyozta, hogy az egyetemeken keresztül is kapcsolatot kell tartani a fiatalokkal, annak érdekében, hogy minél többen alapítsanak családot, vállaljanak gyermekeket.

Szükség van az egyetem szakmai hátterére

– A KINCS olyan híd, amely összeköti a tudomány világát a szakpolitikával – fogalmazott Fűrész Tünde, a KINCS elnöke. Hangsúlyozta, hogy az intézetnek is szüksége van arra a szakmai háttérre, amelyet az egyetem biztosíthat. Mint mondta, bízik abban, hogy a családtudomány megjelenik az ELTE oktatásában, kutatásaiban.

– Az is cél, hogy minél közvetlenebb kapcsolat alakuljon ki a fiatal diplomásokkal. Egyelőre ugyanis a vágyott és a megszületett gyermekek száma között náluk a legnagyobb az eltérés. Pedig kutatás igazolja, hogy az egyetemisták 90 százaléka házasságban és gyermekekkel képzeli el a jövőjét – jelezte Fűrész Tünde.