Együttműködési megállapodást kötött a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) és a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke a szakmai együttműködés kialakítására, a szellemi erőforrások és lehetőségek optimális hasznosítására, valamint a kutatási együttműködések biztosítására.

A család kiemelt érték

Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke úgy fogalmazott: a két szervezet évek óta együttműködik a szakmai feladatokban, ezt teszik most hivatalossá. Több közös rendezvényt szerveztek, rendszeresen jelen vannak egymás programjain, miután a gyermek, a család mindkét szervezet számára érték. Amíg a KINCS szakmai elemzéseket végez, a NOE a 15 ezer tagcsaládja révén segíti a Kincs kutatásainak lebonyolítását, emellett az értékelések, visszajelzések tekintetében is az "első vonalban vannak". A sokgyermekes családok érzik meg ugyanis elsőként egy-egy intézkedés hatását, és tudják jelezni, hogyan kellene bővíteni, vagy esetleg változtatni azokon. A visszajelzések a KINCS-csel kötött megállapodás alapján most rögzített mederbe terelődnek és az intézet szakmaiságával erősödnek tovább.

A NOE nemzetközi tevékenységet is épít, tudatosan törekszik arra, hogy a magyar és az európai fiatalok között is legyenek olyanok, akik képviselik ezeket az értékeket. Ezzel összefüggésben megemlítette, hogy megkeresték a horvát nagycsaládosokat és felajánlották segítségüket a földrengés sújtotta területeken.

Arra is rámutatott, hogy a család és a nagycsalád nem csak személyes életforma, de fontos gazdasági hatásai is vannak. Például, ha a lakásukat újítják fel, sok embernek adnak munkát az építőiparban.

Megszülethetnek a vágyott gyermekek

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke felidézte, hogy a nagycsaládosok adják valamennyi család 12 százalékát, és ők nevelik a gyermekek 30 százalékát Magyarországon. Mára egyébként a három gyermek vágyott életforma lett, egy tavalyi kutatásuk szerint a párok 40 százaléka ezt tartja ideálisnak, 30 százaléka pedig a saját életében is 3 gyermeket tervez.

Hangsúlyozta: a kormány célja, hogy a gyermekvállalás ne jelentsen szegénységi kockázatot, amivel a társadalom is egyetért. A magyarok háromnegyede vélekedik úgy, hogy támogatni kell a nagycsaládosokat. Akik több gyermeket nevelnek, azoknak több támogatás jár. Példaként említette a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményét, ami eddig 30 ezer nagycsaládosnak segített. Az ötlet egyébként a NOE-tól származik.

Kiemelte emellett a négygyermekes anyák személyijövedelemadó-mentességét, 46 ezer édesanya élvezi már ezt az előnyt. Szólt arról is, 2010-hez képest 10 százalékkal nőtt a harmadikként megszületett gyermekek aránya. A 3 vagy több gyermeket nevelők egy főre jutó jövedelme eközben 88 százalékkal növekedett.

– A nagycsaládosok számára fontos a házasság intézménye, és ők a leginkább elkötelezettek a környezetvédelem iránt is – fűzte hozzá a KINCS elnöke.

Fűrész Tünde: Szeretnénk tovább erősíteni a családpolitikát

Mi a mai megállapodás előzménye?

– A Nagycsaládosok Országos Egyesülete 2010 óta, de tulajdonképpen már előtte is partnere volt azoknak, akik a családpolitikában dolgoztak. A szervezet a KINCS-csel is hosszú ideje együtt dolgozik, közös rendezvényeket szervezünk és számos kutatást végzünk. Ezt folytatjuk most már hivatalos formában is.

Mire a legbüszkébb a KINCS elnökeként?

– Szeretnénk folytatni azt a munkát, amely erősíti a családpolitikát. Az intézetünk feladata, hogy megalapozza a kormányzati döntéseket. Ebben fontos partnereink a családszervezetek, köztük a NOE, amely Magyarország legnagyobb civil szervezete.

Van-e olyan intézkedés, amely a KINCS-hez köthető?

– Kormányzati háttérintézményként az intézkedések előkészítésében, majd monitorozásában van jelentős feladatunk. Idén indult Magyarország legnagyobb otthonteremtési programja. Ennek az eredményét folyamatosan figyeljük majd. Úgy tűnik, nagyon pozitívan fogadják a családok, ezt már egy tavalyi felmérés is igazolta. Bízunk abban, hogy idén majd nagyon sokan élnek a lehetőséggel.

Kardosné Gyurkó Katalin: Segítünk, hogy erősödjön a családbarát szemlélet

Miért tartják fontosnak a dokumentum megszületését?

– Nagyon régóta dolgozunk együtt, és most aláírással is rögzítjük, hogy hosszútávon is számíthatunk egymásra. Látjuk, hogy családpolitikát szakmai megalapozottság nélkül nem lehet tervezni. Ezért is szeretnénk minél több kutatást, elemzést végezni a KINCS-csel közösen. Ehhez a munkához ők teszik hozzá a szakpolitikát, mi pedig annak a 15 ezer családnak az észrevételét, amely csatlakozott az egyesületünkhöz. A tavaly elmaradt 10. Európai Családkongresszust is mi szervezzük, idén júliusban, Keszthelyen tartjuk meg a találkozót. A fő téma a fenntartható fejlődés lesz. Addig a KINCS szakmai vezetésével arról végzünk nemzetközi kutatást, hogy a többgyermekes családok mennyire környezettudatosak.

Hogyan alakul hazánkban a nagycsaládosok száma, mi a tendencia?

– Folyamatosan gyarapodunk. Egyesületként pedig abban szeretnénk segíteni, hogy egyre inkább családbarát legyen az ország.

Mire a legbüszkébb a munkájukban?

– A nagycsaládosoknak járó autóvásárlási kedvezményt a nevünkhöz kötik, ezt mi kértük, javasoltuk. Fontos, hogy meglássuk az igényeket. Ha megfelelő kérdéseket teszünk fel, akkor jól segíthetünk. Ilyen volt például a befőző automata, nem is gondoltuk, hogy ennek ekkora sikere lesz Ez egy olyan készülék, amivel tartósítószermentesen, villámgyorsan készíthetnek befőttet a családok.