A Fiatal Családosok Klubjának Egyesülete és a Zöld Követ Egyesület, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és a PP Konferencia Kft. támogatásával bemutató konferenciát szervezett január 27-én délelőtt az érdeklődő budapesti cégek és vállalkozók számára a Zöld Minősítés díj pályázatról. A konferencián előadást tartott Dr. Botos Barbara, a klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár és Dobos Balázs, a gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár.

A Fiatal Családosok Klubjának Egyesülete (FICSAK) eddigi környezettudatosságra nevelő és a gyermekeink, unokáink számára megteremthető zöldebb jövő melletti elkötelezett munkásságának egy újabb állomása a Zöld Minősítés díj pályázat, amelynek keretében hosszú távú célkitűzése, hogy a magyarországi fogyasztói réteg egy megbízható minősítési rendszer segítségével könnyedén tudjon tudatosan és zölden élni. A díj szakmai partnere a Zöld Követ Egyesület, támogatója a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara.

A cél, hogy minél több embert érjen el a környezettudatos életmód

A bemutatkozó konferenciának helyet adó Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara székházában személyesen és online is nyomon követhették a meghívott vendégek a Zöld Minősítés díjról szóló előadásokat a PP Konferencia sorozat részeként. A délelőtt 10 órakor kezdődő rendezvényen közel 130 fő vett részt.

„A Zöld Minősítés díj elindításával a célunk, hogy minél több szolgáltató csatlakozzon hozzánk, és rajtunk keresztül a környezettudatos életmód minél több formájában közvetlenül találkozzon az emberekkel.” - fogalmazott nyitóbeszédében Király Nóra, a FICSAK és Zöld Követ Egyesület alapítója, és a Zöld Minősítés díj kezdeményezője.

Védjegyet kapnak a vállalkozások

A díj megszerzéséhez elsősorban a környezetvédelem iránti elköteleződési hajlandóságot és attitűdöket vizsgáló minősítő kérdőív kitöltése szükséges, amely sikeres teljesítése után egy online és matrica formájában is felhasználható védjegyet kapnak a megfelelt szolgáltatók. Ezáltal a vásárlóik felé is jelezni tudják, hogy valóban minőségi és környezettudatos szolgáltatást nyújtanak.

Dr. Botos Barbara, a klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár előadásában a Zöld Minősítés díj létjogosultságáról és a kormány törvényi keretek között végzett klímavédelmi munkájáról beszélt. A 2050-ig elfogadott, teljes klímasemlegességet eredményező klímapolitikai stratégiák Magyarországot világviszonylatban is előkelő helyen értékelik, azonban a munka nem áll meg kizárólag állami szinten.

Dobos Balázs, a gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár a 2021-2027-es uniós programozási időszak vállalkozásfejlesztési irányáról beszélt. Az igénybe vehető vállalkozási támogatások, a várható gazdasági mutatók és európai viszonylatú előrejelzések mind azt mutatják, érdemes és kell is a pandémia hatásai után újra lábra állt cégeknek váltaniuk fenntarthatóbb működésmódra. A zöld szolgáltatási keretek kialakításához szükséges anyagi támogatás forrásait országos mértékben kiterjesztették a vállalkozók számára, így az eddig mindig kizárt Pest megye is élhet a pályázat lehetőségével.

A Zöld Minősítés díj hivatalos honlapja: https://zoldminosites.hu/

A díj jelentkezési felülete: https://zoldminosites.hu/regisztracio/

(fotó: FICSAK)