Az Alzheimer-kór jellegzetessége, hogy az agyban lerakódik a szervezet egyik fehérjéjének, a béta-amiloidnak degenerált szerkezetű változata. Az új kutatás szerint azonban lehet, hogy nem ezek az amiloid plakkok okozzák a tüneteket, hanem az úgynevezett tau-fehérjék megcsavarodása.

A kutatásunk rávilágított arra, hogy az agyunk ébrenlétért felelős területe a tau-fehérjék felhalmozódása miatt károsodik. Ez pedig a betegség legkorábbi fázisában már végbemegy – magyarázta a vizsgálatban résztvevő Lea T. Grinberg professzor. A kutatók tehát most arra gyanakodnak, hogy ezek a tau-fehérjék sokkal nagyobb szerepet játszanak az Alzheimer kialakulásában, mint a plakkok. Grinberg professzor szerint ezek a fehérjék okozzák a kognitív funkciók hanyatlását is.

Jelenleg a betegségből való gyógyulás esélyeit nagyban rontja, hogy mire a tipikus tünetek jelentkeznek és a betegek orvoshoz fordulnak, addigra a kór általában már rendkívül előrehaladott állapotban van.

Akár 20 év is eltelhet mire az agyi elváltozások tünetek formájában manifesztálódnak.

Ráadásul a jelenlegi orvosi gyakorlatban az Alzheimer-kórt kizárólag agyszövet-mintából, a halál után lehet minden kétséget kizáróan kimutatni, így rendkívül fontos lenne, hogy találjanak egy megbízható diagnosztikai eljárást. Az új kutatás eredményei alapján elképzelhető, hogy a jövőben az alvás vizsgálatával is felismerhető lesz a betegség.

(fotó: shutterstock)