Már 2-3 hónapos kortól becsempészhetjük a labdát a kicsik életébe. Ebben az életkorban még leginkább a puha, színes, csörgő labdák keltik fel az érdeklődésüket, amiket a kezükbe vehetnek, a hangjára, élénk színére felfigyelhetnek. Amint a gyermekek kúszni-mászni kezdenek, élvezettel követik, szeretnek a guruló labda nyomába eredni. Eközben a figyelmük és a látásuk is fejleszthető, de a kúszás és a mászás gyakorlása a későbbiekben az iskolai teljesítményre is hatással lehet. Ha ugyanis ezek a mozgásformák kimaradnak a fejlődéséből, az valószínűsítheti a gyermeknél a későbbiekben a tanulási nehézségek - például diszlexia vagy diszgráfia - kialakulásának megjelenését.

Már bölcsisekkel is labdázzunk

A már járni tudó, futkározó gyermekekkel a labda elkapását is elkezdhetjük gyakorolni. Először egészen közelről, egymás kezébe adogatjuk a labdát, aztán hagyjuk, hogy a kicsi magától kezdje el dobálni tetszőleges erősséggel és távolságra. Ahogyan nő és ügyesedik, már egymásnak is egyre pontosabb célzással dobálhatjuk, de népszerű a különböző felépítmények dobálása is. Miközben jól szórakozunk, a gyermekek térbeli tájékozódása és a gömbérzéke is sokat fejlődik.

Ovisok az iskolára is készülhetnek

A labdás játékok a figyelem és a koncentráció mellett még egy, az iskolában nagyon fontos képességet is fejlesztenek, ez a szem-kéz koordináció.

– Az írás alapja, hogy a látást és a kéz mozgását célzottan összekapcsoljuk. Az íráskézség kialakulásához szükséges, hogy a gyermek anélkül tudja követni a keze mozgását, hogy közben a szemeit a kézfejére szegezné, hiszen írás közben a betűket kell figyelnie, amiket papírra vet. A szem-kéz koordináció fejlesztése abban segít, hogy ezt végre tudja hajtani – mondta Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője.

Tippek labdázáshoz

A járni még nem, de ülni már biztosan tudó gyermekek élvezettel gurigáznak. Üljünk egymással szembe és egy nagyobb méretű labdát gurítsunk egymásnak felváltva.

Kezdjük lufival a labdázást! Nagyobb sikerélményre számíthatunk, a lassabb mozgású, nagyobb, könnyebben követhető lufit egyszerűbb elkapni.

Kisebb és nagyobb labdával is gyakoroljunk. A kisebbet egy kézzel a feje mellől fogja eldobni, a nagyobbat két kézzel.

Totyogók élvezettel rúgják el a labdát, majd futnak utána és rúgják tovább. Játékos cselezésekkel mi is részt vehetünk ebben a játékban.

Célba dobás gyakorlását kezdhetjük babzsákkal is. Mivel ez nem pattog, így könnyebb, például egy nagyobb méretű karton dobozba célozni.