Az alapítvány zuglói bázisán, vagy ahogy ők nevezik, a közösségi terükben ma adomány leadási napot tartanak, így a szervezet önkéntesei lelkesen készülődnek: óvodáknak állítanak össze játékokat, mesekönyveket, emellett gyermekotthonba és a Családok Átmeneti Otthonába is ígértek adományt. Utóbbi pakkokat a beszélgetésünk után együtt viszünk ki a szóban forgó két intézménybe.

– Ez itt a raktárhelyiségünk: ezen a polcokon a kisbabáknak való dolgokat látod, ott vannak a mosószerek, fertőtlenítők, amott meg a női higiéniás termékek – mutat néhányat az itt tárolt megannyi adomány közül Pataki-Szomolányi Tímea, a TündérPakk Alapítvány vezetője. – Van egy a menstruációs szegénység csökkentését célzó programunk. Ennek keretében az Uzsoki Kórház vezető szülész-nőgyógyász szakorvosa, Dr Lajis Amália Tímea segítségével megjelentettünk egy tájékoztató füzetet, a Segítség, felnőttem! című kiadványt, amelyet a hozzá kapcsolódó ingyenes higiéniás termékeket tartalmazó csomaggal együtt az általános iskola felső tagozatos tanulóihoz juttatunk el, védőnők bevonásával, akik osztályfőnöki órák keretében felvilágosító előadásokat tartanak a lányoknak.  

– A szemközti polc az iskolafelszerelésé, a sarokban lévő kisasztalokat, kisszékeket és szőnyegeket pedig a rendezvényeinken használjuk, ahol a jelen lévő gyerekek kipróbálhatják az arcfestést, csillámtetoválást és a lufihajtógatást. Ide, a raktárba kerülnek be zsákokban azok az adományozók által leadott ruhák is, amelyeket gondosan átválogatunk. Tartós élelmiszert egész évben folyamatosan gyűjtünk, emellett általában az ünnepekhez kapcsolódóan szervezünk adománygyűjtést.

Pataki-Szomolányi Tímea, a TündérPakk Alapítvány vezetője

Egyszeri segítségnyújtással kezdődött

A Családbarát Magyarország Központ által alapított Önként Jöttem díj egyik idei jelöltje, a TündérPakk Alapítvány rászoruló és mélyszegénységben élő családokat, gyermekeket támogat országszerte.  

– Én magam is szegény családból jövök, úgyhogy pontosan tudom, mit jelent nélkülözni, és örülni bármiféle segítségnek, adománynak – idézi fel a nehéz kezdetet Timi. – Emellett mindig erősen munkált bennem a segíteni vágyás. Az alapítvány ötlete 2016-ban fogalmazódott meg bennem, mert akkor állt elő egy olyan helyzet, hogy hivatalos formát kellett találnunk annak a tevékenységnek, amit akkor már több mint egy éve végeztünk. Az egész úgy kezdődött, hogy én a Jön a baba Hadas Krisztával című tévéműsor 1. évadában szültem a második kislányomat, Katicát, aki most 9 és fél éves. Amikor Kriszti a 2. évad forgatása során találkozott egy olyan rászoruló kismamával, akit a várandóssága alatt elhagyott a gyermekének az apja, Kriszti engem keresett meg, hogy esetleg vannak-e feleslegessé vált, kinőtt babaruháink. Én ekkor egy felhívást is közzétettem a közösségi oldalamon, amelyben megírtam, hogy babakelengyét gyűjtök egy rászoruló anyukának. Engem is meglepett, hogy milyen sokan ajánlották fel a segítségüket. Az említett műsor 2. évadában a felajánlók, vagyis a barátaim, ismerőseim láthatták, hogy az adományaik valóban jó helyre kerültek. Hamarosan egyre többen megtaláltak, és a segíteni vágyók a legkülönfélébb felajánlásokkal jöttek. Először otthon a gyerekszoba lett tele dobozokkal, aztán már a garázsunk is. Ezzel párhuzamosan egyre többen kerestek meg azzal is, hogy a környezetükben élő nehéz körülmények között élőknek tudnék-e segítséget szerezni. Mivel idővel pénzadományok is érkeztek, mindenképpen hivatalos formát kellett találnunk a tevékenységünknek. Így jött létre 2017-ben a TündérPakk Alapítvány.

Szerte az országban elkél a segítség

– Kapcsolatban állunk az összes budapesti családsegítő szolgálattal, gyermekvédelmi szervezettel, velük együttműködve értesülünk a rászoruló vagy krízishelyzetben lévő családokról, és arról, hogy számukra mivel nyújthatjuk a legnagyobb támogatást – mondja Timi. – Nemcsak a fővárosban működünk, hanem szerte az országban. A borsodi község, Novajidrány általános iskolájának a diákjait rendszeresen támogatjuk ruhaadománnyal és iskolaszerekkel. A konyári óvodának a napelemes rendszerük telepítésében nyújtottunk segítséget, a csányi családsegítő szolgálat vezetője pedig azzal keresett meg, hogy a településükön rengeteg nyugdíjas, idős ember él egyedül, sokszor nehéz körülmények között. Nekik tartós élelmiszert szoktunk vinni. És sorolhatnám…

Arra a kérdésre, hogy ki tudna-e emelni egyet az eddigi legsikeresebb, vagy leginkább szívhez szóló adománygyűjtések közül, Timi elbizonytalanodik.

– Nálunk a sikerélmény más értelmezést nyer, mert a TündérPakknál krízishelyzetbe került családokon segítünk – teszi hozzá. – Nehéz kiemelni egyet a rengeteg megindító történet közül, de számomra az egyik legemlékezetesebb és legszívszorítóbb eset 2018 szeptemberében történt, amikor egy édesanya, miután sürgősségi császárral világra hozta a kislányát, másnap meghalt terhességi toxémiában. Az apuka így egyedül maradt a kis Hannával. Néhány nap leforgása alatt több mint kétmillió forintot sikerült összegyűjtenünk nekik, az volt az alapítvány első nagyobb volumenű gyűjtése. Emellett egy hazai tápszerforgalmazó magára vállalta, hogy a kisbaba féléves koráig ingyen biztosítják a tápszert, majd később, fél éven keresztül a hozzátápláláshoz szükséges pépeket, üveges bébiételeket. A mai napig kapcsolatban állok ezzel a családdal, és jó érzés, hogy az apuka közösségi oldalán „látom felnőni” Hannát, aki egy nagyon helyes kislány.  

Ma már főállásban „jótündérkedik”

Timi a jobbkezeként mutatja be az alapítvány projekt koordinátorát, Lőrincz Noémit. Azt is hozzáteszi, hogy Noénak remek ötletei vannak, és nagyon sok programot ő talál ki.

– Négy évvel ezelőtt még gyesen voltam a kislányommal, amikor egy Facebook-fórumon találkoztam először a TündérPakk Alapítvány nevével – meséli Noémi. – Megtetszett a küldetésük és a tevékenységük, és nagyon hitelesnek éreztem mindazt, amit olvastam róluk, úgyhogy felvettem a kapcsolatot Timivel. Eleinte csak a Facebook-posztok megírásában közreműködtem, később elkezdtem pályázatokat írni, valamint a levelezésekbe is besegítettem. Akkor már munka mellett tevékenykedtem az alapítványnál, de jó érzéssel töltött el, hogy ezt csinálom, és erős belső késztetést éreztem arra, hogy részt vegyek mindabban, amivel a TündérPakk foglalkozik. Most már egy éve főállásban tevékenykedem itt. A családom maximálisan támogatott ebben a döntésemben, mert azt látták, hogy egyszer csak újra kivirultam. Ráadásul Timi is hitt bennem, ami nagyon sokat jelentett nekem.

Lőrincz Noémi, az alapítvány projekt koordinátora

„Szeretném visszaadni a segítséget”

Noémivel a közösségi tér ún. „mozgolódó termében” beszélgetünk, ahol nyáron szabadjáték-napot szerveztek a bölcsiseknek és ovisoknak. Egy ideje pedig ő tart gyermekjógát itt a kicsiknek.

– A Gyermekjóga-oktatók Egyesületének tagjaként az egyik szívügyem, hogy minél kevesebb gyermek küzdjön mozgás és/vagy beszédproblémákkal – mondja Noé. – Másrészt az én kislányom is óvodás, és az ő közvetlen környezetében is vannak hátrányos helyzetű gyermekek, akiknek ugyanolyan szükségük van az élményre és a fejlődésre. Innen jött az ötlet, hogy indítsunk egy ilyen foglalkozást. Kiküldtem egy információs e-mailt a kerület össze családsegítőjének, bölcsődéjének és óvodájának, amelyben leírtam, hogy szívesen fogadom rászoruló családok, bántalmazó kapcsolatban élő anyák és egyedülálló szülők gyermekeit a bölcsődés és az óvodás korosztályból, akiknek gyermekjógát készülök tartani. Nagy örömünkre többen is csatlakoztak a programunkhoz.  

– Annak idején, gyermekkoromban engem is sokan segítettek – meséli Noé. – Szegény családból származom, és bár anyukám megtett mindent az égadta világon azért, hogy tanuljak, viszont a pénze véges volt. A továbbtanulásom is attól függött, hogy mennyire vagyok szorgalmas. A szorgalmammal nem volt probléma, viszont az anyagi lehetőségeinkkel annál inkább, de valahogy mindig belecsöppent egy olyan személy az életembe, aki segített és akire számíthattam: vagy utat mutatott, vagy anyagilag támogatott, amivel megadta a kezdő lökést. Úgy érzem, tartozom annyival, hogy ha nem is annak az illetőnek, de másnak én visszaadjam azt a sok segítséget. Szeretnék én is belecsöppenni valakinek az életébe, és egy olyan kiugrási lehetőséget adni neki, ami pozitív irányba tereli az illető jövőjét.

„Példaértékű munkát végeznek”  

– Az Alapítványnál nagyon sok önkéntessel működünk együtt, ezt a munkát nélkülük nem tudnánk végezni – veszi vissza a szót Timi. – Rengeteg középiskolával állunk kapcsolatban, ennek köszönhetően minden nyáron több diák nálunk tölti a közösségi szolgálatát. Emellett vannak futó önkénteseink, akik értünk futnak, valamint az adventi-karácsonyi időszakban a környékbeli óvodák, iskolák pedagógusaira is számíthatunk a rendezvényeinken. Az önkénteseink elkötelezettsége nélkülözhetetlen ahhoz, hogy programjainkat fenntarthatóvá tegyük. Nagy örömünkre a visszajelzéseikből az derül ki, hogy szeretnek bennünket, meg az itteni hangulatot, és jól érzik magukat ebben a közegben.

Kisné Szivcsovics Nikolett elmondása szerint annak idején rászoruló nagycsaládos édesanyaként ismerte meg az alapítványt.

– 2017-ben úgy kerültem kapcsolatba Timivel, hogy ő segítő kezet nyújtott – meséli Nikolett. – Nekem 3 sajátos nevelési igényű gyermekem van, és akkoriban elég nehéz anyagi helyzetben voltunk, emiatt támogatott bennünket az alapítvány. Később, miután rendeződtek az anyagi nehézségeink, igyekeztem visszadni nekik a tőlük kapott segítséget. Onnantól kezdve rendszeresen hoztam tárgyi adományokat, például tartós élelmiszert és tanszer-, valamint mikuláscsomagot állítottam össze, részt vettem a karácsonyi ajándékozási akciójukban, és számos más alkalommal önkénteskedtem náluk. Az önkormányzatnál végzett tevékenységemből kifolyólag is rengeteg közös projektünk volt. Timiék 2019-ben elsőként csatlakoztak a menstruációs szegénység elleni küzdelem kapcsán indított kezdeményezésemhez, amit aztán továbbvittek és azóta is folytatnak.  Pontosan azért, mert rendkívül elhivatottak, teljes mértékben a rászorulók pártján állnak, és mindent megtesznek értük, akár az erejükön felül is. Ha kell, saját kezűleg vágják ki a felajánlott fenyőfát, hogy a nélkülöző családoknak legyen karácsonyfájuk. Én ezt nagyon nagyra tartom, és úgy gondolom, hogy példaértékű munkát végeznek.

„Hamar megtaláltuk a közös hangot”

– Gyerekkoromban én is a „másik oldalon” álltam: úgy nőttem fel, hogy nem volt meg mindenünk, de ennek ellenére boldog, összetartó családban nevelkedtem – mondja Both Johanna, önkéntes. –  Édesanyám arra tanított, hogy amikor lehetőség van rá, adjunk vissza, támogassuk a nálunk nehezebb helyzetben élőket. Ez a hozzáállás végigkísérte az életemet. Már középiskolásként is önkénteskedtem gyermekprogramokban, később felnőttként pedig, amikor lehetőségem nyílt rá, mind anyagilag, mind a szakmai tudásommal igyekeztem segíteni a rászorulóknak, például tolmács voltam egy beteg gyermekekkel foglalkozó alapítványnál. A munkám során többnyire informatikai cégeknél tevékenykedtem, ahol mindig próbáltam mozgósítani a hasonló mentalitású kollégáimat a különböző karitatív tevékenységekre. Nyolc éve van egy saját vállalkozásom, ott is igyekszem átadni ezt a mentalitást azoknak a fiataloknak, akikkel együtt dolgozunk, és nem utolsósorban a 6 éves kislányomat is ebben a szellemben nevelem.

– Timiéket 4 évvel ezelőtt egy adománygyűjtés során ismertem meg, ahol ők is besegítettek. Nagyon hamar megtaláltuk a közös hangot. Azóta rendszeresen segítek nekik, amiben csak tudok. A szakmai tapasztalatom révén pedig az alapítvány honlapjának a fejlesztésében, illetve grafikai tervezésekben is közreműködöm. Főleg Noéval szoktunk ezeken dolgozni, jelenleg éppen plakátot szerkesztünk. Az egyik legnagyobb projektünk pedig a 3 éve indult Tündérpakk csomagok elnevezésű weboldal, amit nemrég a saját vállalkozásomon belül továbbfejlesztettünk.  

Kisné Szivcsovics Nikolett, Both Johanna és Uitz Barbara önkéntesek

„Jó energiákat kapunk egymástól”

Uitz Barbara idén nyáron vette fel a kapcsolatot a TündérPakk Alapítvánnyal.  

– Miután visszaköltöztem Zuglóba, rátaláltam a weboldalukra, és úgy gondoltam, bármilyen segítség elkél nekik – meséli Barbara. – Masszőr, kozmetikus és jógaoktató vagyok, úgyhogy én az egészségvonalon igyekszem majd segíteni, több tervünk is van ezzel kapcsolatban. Emellett részt veszek az adomány szortírozásban is, valamint rendezvényeken, futóversenyen is segítettem már nekik. Nagyon összetartó a csapat, itt tényleg mindenki beleteszi a maximumot. A lányokkal jó energiákat kapunk egymástól.

„Nincs az a kérés, amit ne tudna teljesíteni”

A mai első adományátadásunk helyszínén Balla Edit fogadja a gondosan összeállított TündérPakkos csomagokat. A BMSZKI Rákosszeg park Családok Átmeneti Otthona vezetőjétől megtudom, hogy ebben az épületben átmeneti időszakra adnak elhelyezést a családoknak, akik a szállás és lakhatási támogatás mellett szociális támogatást kapnak. Jelenleg 21 család lakik itt, és Edit elmondása szerint nagyon hosszú a várólistájuk.  

Balla Edit fogadja a gondosan összeállított TündérPakkos csomagokat

– Van egy családgondozókból, gyermekgondozókból, fejlesztőpedagógusból, pszichológusból álló 20 fős szakmai csapatunk: minden család bekerülésekor készítünk egy gondozási tervet, amit a családdal együtt közösen alkotunk meg. Ebben felmérjük az ő szükségleteiket, és ennek a gondozási tervnek a mentén haladunk afelé, hogy az átmenetileg itt lakóknak mindenük meglegyen a stabil kiköltözéshez – magyarázza a vezető.  

– A TündérPakk Alapítvánnyal hosszú évek óta vagyunk kapcsolatban, és azt mondhatom, hogy Timiék a legrégebbi és a legstabilabb adományozóink. Ez azt jelenti, hogy amellett, hogy ruha, tartós élelmiszer, háztartási cikk, vagy iskolaszer adományt kapunk tőlük, minden különleges, speciális igény esetén elsősorban ők jutnak az eszünkbe. Ha mondjuk egy gyermek születik, és a családnak babakocsira van szüksége, az egy komoly kiadás, és olyankor elsőként Timiéket hívjuk. Ha bútorra van szükség, vagy ünnepekhez, évszakokhoz kötődő speciális igények merülnek fel, akkor is általában hozzá fordulunk. Nincs az a kérés, amit ne tudna teljesíteni, hiszen ő nemcsak egy egyszerű adományozó, hanem egy komoly adományozói hálózattal büszkélkedhet, akikre tényleg mindig számíthatunk, és ez nekünk nagyon sokat jelent.

– Azt gondolom, hogy a mi kapcsolatunk esetében a személyes jó viszony a legmeghatározóbb, tehát hogy a kollégáim és az itt lakó családok ismerik Timit személyesen, ez a személyesség pedig nagyban növeli az adomány értékét – hangsúlyozza Edit. – Ő tudja, hogy kiknek keres, a családok pedig tudják, hogy kitől kapják, ők kinek fontosak, ki az, akire mindig számíthatnak, és aki emberszámba veszi őket.

Híd az adományozók és az igénylők között

Mai második utunk az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat Fővárosi Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat II. számú Befogadó Gyermekotthonába vezet.

– Intézményünkben jelenleg 32 növendéket látunk el: 9 és 18 év közötti fiatalokat fogadunk, és ezen a telephelyen kizárólag fiúkat – mondja Tóth Lejla Rita, az otthon vezetője. – Néhány éve állunk aktív kapcsolatban a TündérPakkal, főként Timivel és Noémivel, akikkel baráti a viszonyunk. Teljesen változó, hogy mikor és miben kérjük a támogatásukat: bármilyen kéréssel fordulhatok hozzájuk, megtesznek minden tőlük telhető azért, hogy segítsenek. Legutóbb egy festésben közreműködtek az egyik telephelyünkön, hogy újra szépek legyenek a belső tereink. De szeptemberben is számíthattunk rájuk, amikor a tőlük kapott iskolafelszelés-adománnyal nagy örömet szereztek a fiataljainknak. Ha programot szerveznek, arról mindig értesítenek bennünket, mi pedig szívesen veszünk részt a rendezvényeiken: idén nyáron kreatív foglalkozáson jártunk náluk a kisebb növendékeinkkel. Azt gondolom, hogy a TündérPakk Alapítvány hidat képez az adományozók és az igénylők között, akik Timiék közvetítése nélkül nem találnának egymásra.

Tóth Lejla Rita, a gyermekotthon vezetője

Valóra váltják a karácsonyi kívánságokat

Timi azt is hozzáteszi: 2022 év végén országszerte közel 6000 gyereknek sikerült mikuláscsomagot szétosztaniuk, és idén is legalább ennyi rászoruló gyermeket szeretnének megörvendeztetni.  

– Emellett mostanra már több mint 1100 gyermekotthonban és mélyszegénységben élő gyermek karácsonyi kívánságát küldték el nekünk a budapesti és vidéki családsegítőké s gyermekotthonok – újságolja. – A támogatóink/adományozóink a tunderpakkcsomagok.hu elnevezésű weboldalunk segítségével teljesíthetik ezeket a kéréseket. A karácsonyi ajándékozásunk egyik lényeges eleme, hogy ilyenkor általában új dolgokat kapnak a nélkülöző gyerekek. Fontosnak tartom, hogy ők is megéljék, milyen érzés az, amikor egy vadonatúj játék vagy cipő kerül ki az ünnepi csomagból. Amellett, hogy adni jó, mindig fantasztikus átérezni annak a családnak vagy egyedülálló szülőnek, illetve gyermeknek az örömét, akinek a karácsonyát szeretnénk szebbé tenni. Egyszerre szívfacsaró és szívet melengető látni annak a kisfiúnak a fülig érő mosolyát, aki egy pöttyös labdát kért karácsonyra. Nem kívánt sokat, de megkapta a vágyott játékot, és ő abban a pillanatban úgy érzi, hogy a világ legszebb ajándékát tartja a kezében.