A miniszter a lapnak elmondta, hogy a gyermekes családok jövedelmi szintje 13 százalékkal javult tavaly. – Ha leküzdöttük a járványt, talpra állt a gazdaság, akkor a háromgyermekes anyukák szja-mentessége lehet majd egy következő fontos lépés. Azonban addig sem pihenünk – fogalmazott Novák Katalin.

A miniszter kiemelte, hogy a csecsemőgondozási díj emelése a világon egyedülálló lépés, aminek révén a gyermekvállalást követő fél évben több jövedelme lesz a családoknak, mint az előtte lévő hónapokban volt.

Novák Katalin tájékoztatott a januártól induló otthonteremtési program részleteiről is:

  • Az otthonfelújítási támogatás költözés nélkül, a család már meglévő otthonára költhető maximum hárommillió forintos, vissza nem fizetendő támogatás, amelyből a munkálatok költségének felét lehet finanszírozni. Akár már egy gyermek után is igényelhető annak 25 éves koráig, vagy fogyatékossággal élő, gyermekek otthon gondozási díjának igénylésére jogosító gyerek esetében életkori megkötés nélkül. Egyszülős és mozaikcsaládok is élhetnek ezzel a lehetőséggel. Egyetlen dologra kell figyelniük: gyűjteni kell a számlákat, hogy benyújthassák azokat. Azt érdemes még tudni, hogy a támogatás összege felerészben fedezheti az anyagköltségeket, felerészben pedig a vállalkozói munkadíjat.
  • Februártól államilag támogatott otthonfelújítási kölcsönt is felvehetnek, akiknek most nincs pénzük a felújításra
  • Az új építésű ingatlanok áfája 27-ről öt százalékra csökken
  • Január elsejétől ezt az öt százalékot is megspórolhatják, akik csokot vesznek fel az új lakás vásárlásához. Ezt az összeget ők kapják meg a számlájukra, így biztosan náluk marad.
  • Ha egy család csokot vesz fel használt vagy új otthon vásárlásához, teljes illetékmentességet élvez majd, ami akár milliós megtakarítás lehet.
  • Az építkezők ötmillió forintig visszaigényelhetik az áfát

A miniszter a lapnak beszélt arról is, hogy a kormány vállalta, megőrizi a nyugdíjak vásárlóértékét. Ha magasabb infláció várható, magasabb emelésre lehet számítani. Abban az esetben, ha év közben váratlan helyzet áll elő, és a tervezett inflációt meghaladja a tényleges adat, akkor kiegészítik az emelést a hiányzó összeggel. Előfordult, hogy éppen ennek ellenkezője következett be, és a tervezettnél alacsonyabb volt az infláció. Ilyenkor a nyugdíjasok többletpénzhez jutottak, amit természetesen nem kellett visszafizetni.

Novák Katalin hangsúlyozta, azért is építi vissza a kormányzat a 13. havi nyugdíjat, mert a bérek a nyugdíjaknál nagyobb mértékben emelkedtek az utóbbi években, és szeretnék, ha a két és fél millió nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő is érzékelhetné ezt az életszínvonal-emelkedést. Emellett megmarad a nyugdíjprémium is. Ráadásul a jogosulti kör is sokkal szélesebb annál, mint amikor a juttatást megszüntették.

– A magyar emberek élni és dolgozni akarnak, biztonságban nevelni a gyermekeiket, és nekünk ebben kell segítenünk őket – fogalmazott a családokért felelős tárca nélküli miniszter.