Másfél évembe telt kikísérletezni, hogyan tudom az ágyból a kapuig juttatni a csemetéimet anélkül, hogy a reggeli készülődésbe beleőszülnénk a férjemmel. A lányom idén kezdte az iskolát, az öccse pedig az óvodát. Nem mondom, hogy sosem fordul már elő, hogy az utolsó 5 perces hajrában nem vesztem el a türelmemet, de ez már annak a szerencsétlen konstellációnak az eredménye, hogy a lányom nem képes egyszerre figyelni és cipőt húzni, én meg képtelen vagyok higgadt maradni, ha fennáll a késés veszélye. Azért az alábbi tippek többnyire segítenek.

1. Reggel nincs mese!

Ha reggel leültetjük mesét nézni a gyereket, amíg mi, felnőttek elkészülünk, szinte biztos, hogy búcsút mondhatunk a feszkó-mentes reggeleknek. A kicsi ugyan addig nyugton van, amíg a mesét nézi, de abban a percben, hogy rajta a sor az öltözködésben, elkezd nyűglődni. Nem szerencsés ébredés után azonnal ilyen ingereknek kitenni a gyermeket, ha a nyugalom megtartása a cél. Az sem jó ötlet, ha a kicsit „megzsaroljuk”, hogy akkor nézhet valamit, ha gyorsan elkészül. Amikor ugyanis a cipő felvételére kerül a sor, szintén falakba ütközünk majd.

2. Együtt az asztal körül

Inkább keljünk 10 perccel korábban, de próbáljunk együtt reggelizni. Az ébredezés, magunkhoz térés sokkal kellemesebb, ha leülünk az asztalhoz a gyerekekkel. Mindenki jobb kedvvel és aktívabban kezdi el a készülődést egy jó hangulatban elfogyasztott reggeli után, ráadásul a gyerekek sem húzzák az időt, mert feltöltekezhettek apából és anyából.

3. Számít a sorrend!

Különösen óvodás korban hatalmas jelentősége van a napi rutinnak. Nagyon sokat segít, ha a reggeli órákban is minden ugyanolyan sorrendben történik. Egy idő után a kisgyermek nem is szeretne eltérni a jól bevált menetrendtől, hiszen biztonságot jelent számára még az is, hogy a zokni után a nadrág felhúzása következik.

4. Számít az előző nap!

Óvoda, iskola után aktívan foglalkozunk a gyerekekkel, hogy megkapják azt a figyelmet, amire vágynak!

Sokszor azért húzza a kisgyermek az időt, azért tiltakozik a reggeli, vagy a pulcsi becipzározása ellen, mert tudja, hogy ha kilépünk az ajtón, akkor hamarosan el kell válnia a szüleitől is. Próbáljuk megelőzni ezt a helyzetet, mégpedig azzal, hogy óvoda, iskola után aktívan foglalkozunk a gyerekekkel, akik így megkapják azt a figyelmet, amire vágynak. Ha beépítjük a hétköznapokba, hogy hazaérkezés után közös játék következik, könnyebben indul a nap is.

5. Fekvés időben

Ha későn alszik el a gyermek, akkor nem tudja megfelelően kipihenni magát. A kialvatlan csemetét viszont útnak indítani kész rémálom. Ide dől, oda dől, hisztizik ahelyett, hogy reggelizne, mosakodna, öltözködne. Ha tudjuk, hogy a gyerkőc csak a késő esti órákra fárad el annyira, hogy aludjon, akkor érdemes több időt aktívan tölteni vacsora előtt a friss levegőn, vagy nyugtató levendulás fürdővel megkoronázni a napot.

(fotó: Shutterstock)