Kedden országszerte becsengettek a köznevelési intézményekben, ahol mintegy 1,2 millió diák számára kezdődött meg a tanév a koronavírus-járvány miatt fokozott óvintézkedések mellett. Egyebek mellett szabályozzák az érkezést és a belépést az iskolákba; a közösségi terekben ügyelnek a távolságtartásra, és minden intézményben gyakrabban takarítanak.

– Beteg gyereket ne engedjenek a szülők az iskolába – figyelmeztetett a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese.

– Ha a klasszikus tünetek jelentkeznek, tehát a hőemelkedés, láz, köhögés, nagyon tipikus egyébként az íz- és szagvesztés, az izomfájdalom vagy izomgyengeség, nyilvánvalóan ezeket inkább egy nagyobb gyerek tudja pontosabban megítélni, akkor ne küldjük iskolába a gyereket. Szakemberhez kell fordulni, házi gyerekorvoshoz, háziorvoshoz, és amiről talán kevesebbet beszéltünk, de szerintem óriási szerepe lesz az iskolaorvosoknak a fertőzött gyerekek kiszűrésében – fogalmazott Szabó Attila.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy hetedik osztálytól ajánlott a maszkok viselése a diákoknak, de a kisebbek számára is a szünetekben – fogalmazott. Egyes országokban eltérően szabályozzák a maszkviselést az órák alatt. Ebben a kérdésben az iskolák dönthetnek – mondta. A kisebbeknek érdemes elmagyarázni a maszkviselés fontosságát, és hogy miért kell betartani a távolságtartási szabályokat.