Milyen terepen fogjuk használni?

A jó választás érdekében először gondoljuk át, milyen terepen, milyen időjárási viszonyok között szeretünk túrázni. Ha sziklás terepen vagy hegyekben szeretnénk kalandozni, mindenképpen zömök, erős túrabakancsot érdemes választani, annak érdekében, hogy ne hajoljon, ez ugyanis akadályozza az előrehaladást, nem beszélve a csúszásveszélyről.

Ha a túra ezer méter alatt, lágyabb lankákon történik, elegendő egy hasított bőr vagy textil betétes bakancs. A gyártók a választást megkönnyítendő a talprészeket különböző kategóriákba sorolják: az “A” kategóriába tartozó cipők talpa jellemzően puha és hajlékony, a “D” pedig teljesen merev. Míg az előbbi bakancsokat a könnyű túrákhoz ajánlják, addig az utóbbit hegymászáshoz.

Tájékozódjunk!

Ne felejtsük el megkérdezni a nálunk tapasztaltabb természetjáró ismerőseinket!

Nézzünk szét online, nyomtatott kiadványokban, olvassunk túrázós blogokat, nézzünk meg néhány túrabakancs tesztelős Youtube vagy vimeo videót a témában, és ne felejtsük el megkérdezni a nálunk tapasztaltabb természetjáró ismerőseinket is, ők milyen lábbelit ajánlanak.

Ne spóroljunk a próbával!

A legfontosabb, hogy a bakancs kényelmes legyen, igazodjon a lábformára. Ahhoz, hogy megtaláljuk a tökéletes darabot, próbáljunk fel több üzletben többféle modellt! Ehhez a legideálisabb időpontot a délutáni vagy az esti órák jelentik, hiszen ekkorra már egy kicsit megdagadt a lábunk. Érdemes magunkkal vinni a saját túrazokninkat is. Ha nem tudjuk eldönteni – főleg gyermekünk esetében –, hogy megfelelő-e a méret, vegyük ki a talpbetétet a bakancsból, és kérjük meg, hogy lépjen rá. Így látni fogjuk, hogy mennyi hely van még a bakancsban. Ideális esetben 0,5-1 centi kell, hogy legyen a lábujjak előtt.

Megfelelő méret, magas szár

Javasolt fél-egy számmal nagyobb méretet választani, mint az utcai cipő, azonban, ha a sarok nem áll fixen, akkor mindenképpen fél számmal kisebbet kell kérni. A boka stabilitása az egyik legfontosabb tényező, így a magas szár is elengedhetetlen egy jó túrabakancsnál. A hosszú fűzhetőség pedig abban van segítségünkre, hogy a bakancsot tökéletesen a lábunkra igazítsuk. Ha a bakancs nyelve össze van varrva a felsőrésszel, az tovább fokozza a vízhatlanságot, mivel a víz így nem tud bejutni a bakancs belsejébe. A súlyt illetően elsőre nehéznek tűnhet a másfél kilós lábbeli, de ez a bakancsok tekintetében teljesen normális.

Fontos a jó szellőzés

A teljesen bőr bakancsok általában nehezebbek és melegebbek, könnyen kedvét szegheti a kezdő túrázóknak.

A cipők felső részét tekintve a textil és hasított bőr kombinációjával készült modellek a legnépszerűbbek, mert jól szellőznek, ezért praktikus választás a legtöbb éghajlati viszonylatban. A teljesen bőr bakancsok általában nehezebbek és nyáron melegebbek is, így súlyuk könnyen szegheti a kezdő túrázók kedvét, annak ellenére, hogy ezek a darabok jobb minőségűek és tartósabbak is, mint kevert társaik. A bélésanyag hasonlóan kiemelten fontos: a túracipőket ma már jó nedvességelvezető, többnyire műszálas szövet béléssel gyártják, de a klasszikus bőrbakancsok bélése a mai napig kiváló minőségű, kopásálló és tartós, krómmentes cserzésű finom bőr. A nyári lábizzadás ellen érdemes antibakteriális kezeléssel ellátott, vízhatlan, de páraáteresztő membrános bélésű bakancsot választani.

Járassuk be!

Ha megvásároltuk a megfelelő túracipőnket, mindenképpen ajánlott kipróbálni és kicsit bejáratni az első éles túra előtt, legfőképpen azért, mert a szobai használat után még visszaveszik a boltban. Ha azonban bejártuk vele a Bakonyt, már biztosan nem tudjunk kicserélni.


(kép: shutterstock)