Mi kell ahhoz, hogy felkészültek legyünk az életre a 21. században?

Tisztán látunk-e, és tudunk-e bölcs döntéseket hozni, amikor az életünk tervezéséről van szó? Vagy bizonytalanság és sodródás szövi át az útkeresést?

Hol van a család helye a 21. században?

Az egyik legnagyobb kérdés a jövővel kapcsolatban a párkapcsolat, a gyerekek és a család. Hiszen a család szinte mindent meghatároz. Ha van, azért, ha nincs, azért. Onnan jövünk és abban élünk, az táplál, és arra támaszkodunk. Hogyan változott a család megítélése? Miről szól ma, és miről szólhat a jövőben? Mi múlik rajta, és hogyan csinálhatjuk jól?

Kell-e mérlegelnünk kötődés és szabadság között?

Nagyon sok minden, amit a családdal és a házassággal kapcsolatosan gondolunk és érzünk, hiedelmekre és mítoszokra épül. Fontosak az értékeink, fontos identitásunk, de fontos az élet és a valóság is. A kettő összhangja pedig létkérdés.

És végül a nagy kérdés: van-e recept, van-e biztos út? Egyetlen, mindenre alkalmazható recept persze nincs. De van, amit tudhatunk; van, amit átláthatunk; van, amire építhetünk; és van, amit csak érezhetünk.

Ezeket az életünket alapvetően meghatározó kérdéseket járják körbe a TEDxDunapart neves nemzetközi és hazai előadói november 7-én a Bálnában.

Témák

Mitől lehet boldog az élet? Hogyan hatnak a társas kapcsolatok az élet minőségére? Ezt elemzi a Harvard Medical School professzora, Robert Waldinger. A neves pszichiáterrel és Zen buddhista szerzetessel a rendezvény egyik kerekasztal-beszélgetésén Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár vált gondolatokat.

Vajon mai jelenség, hogy a fiatalok másként látják a világot, a szerelmet és a kapcsolatokat, mint az idősebbek? Hogyan oldhatjuk fel a generációs különbségeket? Nemes Orsolya Y-generációs generációskutató ad útmutatást előadásában.

Szó lesz az előadásokon a férfi és női gondolkodás közötti különbségekről, a „mindent vagy semmit” házasságról, és tanácsokat kaphat a közönség azzal kapcsolatban is, hogy a hosszú távú kapcsolatokat hogyan menedzselhetjük humorral és tudatos figyelemmel.

A november 7-ei eseményre minden jegy elkelt.