A statisztikák szerint lelkes állattartók vagyunk: negyedik helyen állunk az európai ranglistán. Igaz, a felmérések alapján négy családból három tudatosan dönt úgy, hogy nem karácsony idején fogad örökbe állatot, mégis az ünnepek utáni időszakban megsokszorozódik a kóbor állatok száma.

Ezért különösen fontos, hogy meggyőződjünk gyermekünk elszántságáról és tudjuk: nem csak ünnepi rajongásában vágyik a kisállatra. Mérjük fel, hogy képes -e hosszú évekre elköteleződni és felelősséget vállalni a vágyott négylábú iránt. Felkel majd korán, hogy megetesse a cicát, vagy megsétáltassa a kutyust? Figyel majd az alom, vagy a terrárium megfelelő tisztítására? Akkor is szívesen játszik majd kis kedvencével, ha az felnő?

A Noé Állatotthon Alapítvány munkatársa, Schneider Kinga szerint nem az a legfőbb probléma, hogy karácsonykor ajándékozunk kisállatot.

– Ebben az időszakban valóban megnövekszik az érdeklődés az állatok iránt, de őszintén szólva mi egyáltalán nem bánjuk. Ez ugyanis egy tökéletes időszak arra, hogy új családtagot fogadjunk be, amennyiben az egy átgondolt, felelős döntésen alapszik. Ilyenkor együtt a család, van idő és lehetőség az összeszokásra és be lehet vezetni egy napirendet, majd szépen, fokozatosan hozzászoktatni a kutyust, cicust az egyedülléthez. Arra szeretnénk felhívni a figyelmet inkább, hogy az ilyenkor jellemző felfokozott érzelmi állapot ne vigyen el minket egy felelőtlen döntés irányába.

Kinga szerint ha egy gyermek kisállatot szeretne, azt az év minden napján szeretné.

"az élő állat nem a gyermeké lesz, hanem az egész családé"

– A gyermek nemcsak karácsonykor, hanem az év minden napján rágja a szülő fülét, ha kisállatra vágyik. Ünnepektől függetlenül a szülőket terheli a felelősség, hogy ennek akkor hajoljanak be, ha tisztában vannak azzal, hogy az élő állat nem a gyermeké lesz, hanem az egész családé. Nyilván előfordul, hogy a gyermek nem tartja be az ígéreteit, de ezzel az év minden szakaszában szembesülhetünk.

Az állatotthon munkatársa úgy véli, hogy fontos kideríteni: az ajándékozott valóban vágyik -e az új családtagra.

– A probléma akkor van, amikor előzetes egyeztetés nélkül, meglepetésszerűen ajándékozunk kisállatot az egyedül élő nagyszülőnek, a szingli barátnőnek, vagy egy özvegy rokonunknak. Leutazunk a nagymamához karácsonyra és odaadjuk neki a kölyökkutyát, mert csak ötször látogatjuk meg egész évben és így szeretnénk kompenzálni a nem odafigyelésünket. Majd becsukjuk magunk mögött az ajtót és már a nagymamán múlik, hogy mi lesz a kéretlen élőlény sorsa. Mi alapvetően csak úgy adunk örökbe állatot, hogy abban az esetben, ha a gazdi mégis meggondolná magát, köteles azt visszahozni hozzánk.


(Fotó: Shutterstock)