A CNN cikkében - amelyben a kisebb, festői szépségű turisztikai célpontokat gyűjtötték össze - öt cseh, négy lengyel és két szlovák város is szerepel, míg hazánkat Szentendre, Eger, Tokaj és Balatonfüred képviseli.

A CNN rangsorolás nélkül összeállított listáját egy apró dél-csehországi város vezeti. Cesky Krumlov a Moldva kettős kanyarulatának partján fekszik, történelmi negyedét az UNESCO 1992-ben a világörökség részének nyilvánította. Csehország egyik leglátogatottabb turisztikai célpontját sokan csak mesevárosnak tartják ódon házaival, macskaköves utcáival, zegzugos szűk utcáival és a folyóra néző kis kávézóival, éttermeivel.

Szentendre Magyarország egyik legromantikusabb települése, egy igazi gyöngyszem, galériákkal, múzeumokkal – írta a CNN a Duna-parti kisvárosról. Tökéletes hely a kikapcsolódáshoz és az inspiráció gyűjtéshez. Ha már ott járunk, érdemes kirándulást tenni a közeli Esztergomba és megnézni a bazilikát, Magyarország legnagyobb templomát, amely egyben a világ tizennyolcadik legnagyobb bazilikája is.

Tokaj is felkerült a romantikus kisvárosok listájára. A CNN szerkesztői természetesen megemlítik a világhírű tokaji aszút és a város föld alatti pincéit.

Amellett, hogy Magyarország egyik legszebb városa, Eger híres vörösboráról, az egri bikavérről és termálfürdőiről – írják hazánk egyik legnépszerűbb turisztikai célpontjáról. A várról, az egri várvédőkről és a török kori emlékekről is említést tesznek.

Ideális kikapcsolódást biztosít Balatonfüred, ahol egész évben élvezhetjük a táj szépségét – írják. Elismerően szólnak a helyi éttermekről. A fürdőzés mellett a térség aktív pihenésre is kiváló, jachtot bérelhetünk vagy kirándulhatunk a közeli hegyekben, vagy egyszerűen csak sétálhatunk a tó partján egy jót. Balatonfüred után érdemes felkeresni Tihanyt is – javasolják a CNN szerkesztői.