Lágyan ringatózott a balatonboglári kikötő festői környezetében a fenséges Szélkirálynő. A pazarul felújított katamarán első hivatalos útjára készült a tikkasztó forróságban, fedélzetén a zánkai gyermektábor bordó csapatával és Novák Katalin családokért felelős miniszterrel. Az északi partig tartó bő félórás útra csatlakozott a vidám társasághoz Dr. Kiss-Rigó László, Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke, Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, illetve Hornyák Tibor, az Erzsébet Alapítvány elnöke. A kihajózás után a miniszterasszony segített felhúzni a vitorlát, mozdulatain látszott, hogy gyakorlott matróz, majd beült a gyerekek közé, hogy együtt élvezhessék a hűsítő szellőt és a csodálatos kilátást.

– Nagyon kedves emlékeim kötődnek a gyerekkoromban átélt táborokhoz – kezdte a csalad.hu kérdésére Novák Katalin családügyi miniszter a hajó fedélzetén. – Az egyik legkülönlegesebb gyerekkori élményem az ornitológiai tábor, ahol különleges madarakat fedezhettünk fel természetes élőhelyükön. Nagyon szerettem, hogy egy táborban új barátságok, új emberi kapcsolatok köttetnek, amelyek nemcsak arra a nyárra szólnak, de egész évben elkísérnek. Otthon a gyermekeinket is úgy neveljük, hogy mind a közösség, mind a természet közelsége fontos szerepet töltsön be az életükben. A Zánkán táborozó gyerekek arcán is hatalmas örömöt látni, ez az élményeknek és az új barátságoknak is köszönhető.

A Zánkára érkezés után került sor az 1960-as években épült és most fantasztikusan felújított katamarán-vitorlás megszentelésére, a miniszterasszony és a püspök urak rövid beszéde, illetve Hornyák Tibor ünnepi gondolatai után Novák Katalin keresztanyaként meglendítette a harisnyába csomagolt pezsgősüveget, így innentől hivatalosan is Szélkirálynőként szelheti a magyar tenger hullámait a vitorlás. Nevét Berg Judit, József Attila-díjas írónő által írt és 2007-ben az Év Gyermekkönyve díjjal jutalmazott, Rumini című meséjében szereplő hajóról kapta.

Az avatóünnepség után körbesétáltunk a pazarul felújított zánkai gyerektáborban, ahol minden igényt kielégítő körülmények várják a kicsiket és nagyokat az ország minden pontjáról. Vadonatúj szállásépületek, étterem, multicsarnok, sportcsarnok és színházterem is a szórakozás és a feltöltődés szolgálatába állt. Ottjártunkkor a tábor teljes kapacitással üzemelt, egyszerre 3000 gyerek szórakozásáról gondoskodtak a táborvezető Tesók és a pedagógusok. A balatoni Erzsébet-táborokban a gyermekek naponta 60 program közül választhatnak, többek között sport-, kézműves- és szinkronprogramok várják őket, illetve 2021-től a sétahajózás mellett már vitorlázhatnak is az érdeklődők. A tábor főterén óriási hangulatban kezdődött meg a hagyományos turnuszáró ceremónia, amelyen minden csapat izgatottan élvezte a tesós pólóban színpadra lépő Novák Katalin záróbeszédét, Bánki Benjámin egyedi slam poetry előadását, a közös Nélküled-éneklést és a kreatív koreográfiára épülő Tesó-táncot. Megható és önfeledt pillanatokból sem volt hiány, a tábor záróestéjén kifulladásig tartott a buli – ismét életre szóló élményekkel térhetnek haza a gyerekek.

(fotó: Varga György/MTI, https://facebook.com/csaladesifjusag)