A családunkban nagy szerepet játszanak a könyvek. Szeretjük olvasni a gyerekeinknek vagy a magunk szórakoztatására, szeretjük nézegetni, lapozgatni, vagy csak egyszerűen érezni az illatukat. Amikor könyvesboltban járok, legszívesebben felvásárolnám a fél készletet, de ez természetesen nem áll módomban. A szülői olvasási szenvedély szerencsére átragadt a gyerekeinkre is, akiknek a férjemmel igyekszünk kielégíteni a könyvek iránti érdeklődését. Ehhez szerencsére nem szükséges állandóan új könyvet venni.

A könyvtár mindig menő

Már óvodás korú gyermekkel is érdemes beiratkozni a könyvtárba. Amellett, hogy újabb és újabb könyvekkel ismerkedik meg gyermekünk, megtanul vigyázni is rájuk, felelősséget vállal a kikölcsönzött könyvekért. A könyvtárba ráadásul nem csak kölcsönzésért érdemes járni, hiszen sok helyen tartanak mesemondó vagy mondókázó délutánokat, és számos más érdekes programmal várják a legkisebbeket is.

Könyvesbolti lapozgatás

Egyre több könyvesbolt alakít ki itthon is a kisgyerekek számára olvasósarkokat, ahol a kijelölt könyvek nézegetése mellett a vezetőség még azt is bevállalja, hogy akármelyik könyvbe beleolvashatunk. Természetesen a szülő felelőssége, hogy a mese megőrizze új állapotát. A lányommal egészen pici kora óta járjuk ezeket a boltokat, pár éve a kisfiam is csatlakozott hozzánk. Meglepően sok időt el tudunk így tölteni, a gyerekeken pedig azt vettem észre, akármilyen felpörgött hangulatban érkeznek a könyvesboltba, ott mindig megnyugszanak.

Könyves kihívás a neten

A közösségi oldalakon időről időre felüti a fejét valamilyen könyvküldős játék, ami tökéletes megoldás arra, ha a már megunt gyermekkönyveinket szeretnénk továbbadni. Ezzel egy időben újakhoz is juthatunk, hiszen épp az a játék lényege, hogy aki olvasnivalót küldött valakinek, az a sokszorosát kapja vissza. Hátránya, ami egyben a varázsa is a kezdeményezésnek, hogy nem tudjuk előre, milyen könyveket kapunk.

Csere-bere

A kisgyerekes családoknak előbb-utóbb, legkésőbb az óvoda megkezdésével, kialakul a kisgyerekes ismerősi köre. Az újonnan szerzett ismeretség kiváló lehetőség arra is, hogy felfrissítsük az otthoni könyvtárunkat. Készítsünk listát a könyveinkről, majd válogassunk egymás olvasmányai között. Bizalmi alapon működik a dolog, de azért nem árt feljegyezni, kitől, mit kaptunk kölcsön, és mi kinek, melyiket adtuk oda néhány hétre.

Használt könyvek

Ma már a neten is beszerezhetjük a népszerű mesekönyveket jóval a bolti új ár alatt. Egyszerűen csak lépjünk be könyves csoportokba, vagy keressük a kiszemelt könyvet az anyukás csoportokban. Igazi gyöngyszemekre bukkanhatunk így, akár gyermekkorunk kedvenceire is, melyeket már nem lehet beszerezni újonnan.

Otthoni könyvklub

Jelöljünk ki a hónapban egy-két délutánt, amikor a kisgyermekes barátainkkal összegyűlünk egy kis közös meseolvasásra. Egyeztessük előre a könyveket, azt, hogy mikor, kinél lesz a felolvasás. Igazi közösségi élmény, akár egy igazi könyvklub, csak itt a gyerekek ízlésének kedvezünk. A könyvek mellett vigyünk az alkalomra házi készítésű süteményeket, kekszeket, hogy még teljesebb legyen a mesedélután.

Mi a helyzet külföldön?

Néhány európai országban már bevett szokás, hogy vissza lehet vinni a használt könyveket a boltba, amiket aztán újraértékesítenek, minimális összegért. A kedvenc külföldi kezdeményezésem a könyvkalitka: nagy kinyitható üvegdobozból bárki kivehet egy könyvet, ha cserébe tesz is bele másikat. Hasonló elven működik, mint nálunk a Hagyj el egy könyvet! akció, amikor lakóhelyünk bármely pontján elhagyhatjuk a megunt könyvünket, amit aztán a megtaláló elolvas, majd ő is elhagyja valahol egy új olvasó számára.


(Fotó: Shutterstock)