Hány gyermek után lehet igénybe venni a jelzáloghitelekhez nyújtott támogatást?

2019. július 1-je után már a második gyermeküket váró család is igényelheti az 1 millió forintos jelzáloghitel-elengedést.

Mekkora összeget engednek el egy család jelzáloghiteléből, ha harmadik vagy további gyermeket vállalnak?

Ebben az esetben az összeget 1 millióról 4 millió forintra emeljük és minden további gyermek megszületése esetén újabb 1-1 millió forint jár. Fontos, ha a család az ezután született negyedik vagy ötödik stb. gyermeke után veszi fel első ízben a támogatást, akkor ilyen esetben is 4 millió forintot vehet igénybe, és csak az ezt követően születőkre jár 1-1 millió forint.

Ha 2019. július 1-je után születik meg egy házaspár harmadik gyermeke, akkor jogosultak a 4 millió forintos jelzáloghitel-elengedésre?

Július 1-jén vagy azt követően született minden harmadik gyermek után 4 millió Ft jár.

Ha egy házaspárnak már van három gyermeke és korábban igénybe is vették az 1 millió forintos jelzáloghitel-elengedést, viszont 2019. július 1-je után születik még két gyermekük, akkor ismét jogosultak lesznek 1 millió forintra?

Nemcsak 1 millió forintra, hanem 4 + 1 millió forintra jogosult a negyedik és az ötödik gyermek után a házaspár.

Van-e korlátozás arra vonatkozóan, hogy mikor vette fel a házaspár a lakáscélú jelzáloghitelt? Ha például most várandós a második gyermekkel az édesanya és felvesznek egy 1 millió forintos jelzáloghitelt, akkor július 1-jén igényelhetik-e az 1 millió forintos jelzáloghitel-elengedést?

A kölcsönfelvétel dátumának meg kell előznie a gyermek születését. Emellett a 2017. november 14-e előtt megkötött bármilyen célú (akár szabadfelhasználású) jelzáloghitel is figyelembe vehető, de azt követően már csak a lakáscélú jelzáloghitelek.

Ha július 1-je után megszületik a második gyermek, de csak a szülést követően veszik fel a jelzáloghitelt, akkor jogosultak az 1 millió forintos elengedésre?

Ebben az esetben nem jogosultak.

Ha valaki ikrekkel várandós, akkor igényelheti-e a terhesség 12. héttől az 1 millió forintos jelzáloghitel-elengedést?

Igen, ha az első és második gyermekekről van szó. (Ha a második és a harmadik vagy harmadik és negyedik gyermekről van szó, akkor 1 + 4 illetve 4 + 1 millió forintot igényelhetnek.)

Együttesen igénybe vehető a jelzáloghitel-csökkentés és a babaváró támogatás?

Igen. (De a csökkentés tárgya nem lehet maga a babaváró előtörlesztése, mivel az nem jelzáloghitel. Tehát lennie kell egy másik, fennálló jelzáloghitelnek is, ami 2017. november 14. előtti megkötés esetén bármilyen célú jelzáloghitel – akár szabad felhasználású is – lehet, azt követően viszont már csak lakáscélú.)

A jelzáloghitel-elengedéshez benyújtott kérelem előterjesztésekor mindenképpen ott kell lennie személyesen mindkét igénylőnek? Ha aláírta a „nem megjelenő” ügyfél, akkor egyedül benyújthatja a másik fél a kérelmet?

Tekintettel arra, hogy közös igénylőkről van szó, elvárás az együttes megjelenés.

Hamarosan érkezik a harmadik gyermekünk, szeretnénk igénybe venni a 4 millió forintos jelzáloghitel-elengedést. A hitelünkben kezesként a testvérem szerepel. Ez kizáró ok a támogatás igénylésénél?

A kezes nem kizáró ok, mivel a kezesség csak egy (személyi) biztosíték, de nem szerződő fél adós a kölcsönszerződésben.