Magyarországon negyvenkét kullancsfaj őshonos, és közülük egy tucat kullancsfaj támadja az embereket és az állatokat. A Kárpát-medencében leggyakoribb a közönséges kullancs (Ixodes ricinus), amely a vérszívás során Lyme-kórt, vírusos agyhártyagyulladást és más fertőzéseket is terjeszthet.


A vírusos agyhártya- és agyvelőgyulladás megelőzhető védőoltással, aminek a beadási sorozatát érdemes az előző év téli időszakban elkezdeni, hogy a védettség tavaszra kialakuljon. A Lyme-kór ugyan gyógyítható, de a betegség nagyon alattomos lehet, mivel nem minden esetben jelentkezik a jellegzetes kokárda alakú bőrpír, és a betegség tünetei sokszor a csípés után csak évek múlva jelentkeznek. Ilyenkor már csak a kialakult szövődményeket (pl.: mozgásszervi, idegrendszeri, szív- és érrendszeri) lehet kezelni. Ráadásul, mivel a Lyme-kór ellen nem szerez immunitást az áldozat, akár kétszer is elkaphatja.


Mivel a Lyme-kórt sajnos nem tudjuk megelőzni védőoltással, így még fontosabb lenne az elővigyázatosság, ha túrázni indulunk a természetbe. Az évszaknak megfelelő, lehetőleg zárt, hosszú ruházatot viseljünk, a zoknit tűrjük be a nadrág szárába, és viseljünk sapkát vagy kalapot a nyári túrázásokon is. Kerüljük a vadak által gyakorta járt magas füves részeket.

Egy-másfél óránként ellenőrizzük a bőrünket a kirándulás alatt és után is!

Szó szerint tetőtől talpig, még a legintimebb testrészeken is vizsgáljuk át magunkat - tanácsolta Dr. Kapiller Zoltán István állatorvos, zoológus, a Magyar Kullancsszövetség elnöke.


Ha kullancsot találunk

Ha kullancsot találunk magunkban vagy a gyermekünkben, azonnal távolítsuk el szakszerűen a patikákban is kapható kullancs-eltávolító kanállal, amely fertőződésmentesen, a kullancs gyötrése nélkül, élve távolítja el az élősdit. Ez azért fontos, mert ha a kullancsot az eltávolítás alatt szorongatják (pl.: csipesszel, vagy körömmel) és elpusztul, a haláltusája közben a bőrbe fúródó szájszervéből fertőző nyálat ürít az áldozatába, így sokszor a szakszerűtlen eltávolítás alatt fertőződünk meg.


Érdemes megőrizni a szakszerűen, élve eltávolított kullancsot, és szintén a gyógyszertárakban is kapható kullancs teszttel megvizsgálni, hogy a kullancs hordozta-e a Lyme bacilus valamelyikét. Ha a teszt pozitív, még akkor sem kell megijedni, mert ha szakszerűen, időben eltávolítottuk a kullancsot, akkor csökken a fertőződés esélye (a bőrben töltött idő exponenciálisan növeli a fertőzés veszélyét). Ha pozitív a teszt, fontos, hogy megjegyezzük a csípés helyét és idejét, és ha Lyme-kórra jellemző tüneteket tapasztalunk, akkor fel kell keresni a gyermekorvost vagy a háziorvost.

Így védekezhetünk a kullancsok ellen


A szúnyog- és kullancsriasztó spray-ket (gyermekeknek kapható roll-on kiszerelés is) ne (csak) a bőrre, hanem a felsőruházatra is fújjuk rá, leginkább a lábszárakra, a karunkra, a derékra és a nyakra koncentrálva. Fontos tudnunk, hogy ezeknek a hatása néhány órán belül elmúlik, így érdemes a fújást a kirándulás alatt akár többször is megismételni. Lehetőség szerint használjuk új innovatív készítményeket pl.: PIKARIDIN (SALTIDIN) hatóanyagú készítményt, amely nem szívódik fel a bőrben és ruhára is használható.


Mindig legyen a hátizsákunkban kullancs-eltávolító kanál, és ha kullancsot találunk magunkon vagy a gyermekünkön, akkor ne késlekedjünk az eltávolítással.


Ha betartjuk az öltözködési szabályokat, és megfelelő készítményt használunk, akkor vidám órákat tölthetünk biztonságban a természetben, mert a természet a legjobb hely a pihenésre minden korosztály számára.