Magyarország elkötelezett az áldozatok segítése és védelme, valamint az áldozatsegítő rendszer komplex fejlesztése mellett – hangzott el a Nemzeti Áldozatsegítési Koordinációs Mechanizmusról szóló megállapodás aláírásán az Igazságügyi Minisztériumban.

– Négy minisztérium és három állami szervezet képviselője írta alá azt a megállapodást, amely fontos mérföldkő a hazai áldozatsegítésben – jelentette ki dr. Répássy Róbert igazságügyi miniszterhelyettes az ünnepélyes aláírási ceremónián. – Ez olyan ügy, amelyben közös a felelősségünk, együtt kell működnünk, hogy az áldozatok minél nagyobb segítséget kapjanak. A megelőzés és a körülmények javítása a cél, amely összehozott bennünket, azért dolgozunk, hogy országos hálózattá bővítsük a hazai áldozatsegítő központok rendszerét. Ebben a megállapodásban lefektettük, milyen területen és hogyan tudunk a lehető leghatékonyabban együtt dolgozni annak érdekében, hogy javíthassuk az áldozatok helyzetét.

– Minden esetben a legfontosabb a tényleges bajban lévő áldozat – mondta dr. Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár – és az eddigieknél is hatékonyabb segítség érdekében vagyunk itt. A kapcsolati erőszak visszaszorítása terén kizárólag konkrét intézkedésekkel lehet eredményt elérni, ilyen intézkedés egyebek mellett az ellátórendszer bővítése, amelyben jelentős előrelépés történt az elmúlt években – hangsúlyozta Hornung Ágnes. Hozzátette: 2010-hez képest háromszorosára bővült a krízisközpontok és a menedékházakban lévő férőhelyek száma, így már nem állhat elő olyan helyzet, hogy ne legyen helye a segítségre szoruló áldozatoknak. Emellett minden régióban létrehoztunk olyan ambulanciákat, melyek feladata a bántalmazás korai fázisában történő segítségnyújtás. Fontos hangsúlyozni a kapcsolati erőszak megelőzésének fontosságát is, ezt szolgálja, hogy képzésekkel támogatjuk a pedagógusokat, a védőnőket, a családsegítőket. Bízunk benne, hogy a most létrehozott együttműködéssel tovább erősíthetjük a tényleges segítségnyújtást – tette hozzá a családokért felelős államtitkár.

dr. Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár

Az együttműködési megállapodást a Belügyminisztérium képviseletében Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár, az Igazságügyi Minisztérium részéről dr. Répássy Róbert miniszterhelyettes, a Kulturális és Innovációs Minisztériumtól dr. Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár, a Miniszterelnökség részéről dr. György István területi közigazgatásért felelős államtitkár, valamint a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, dr. Hatala József nyugalmazott rendőraltábornagy, az Országos Kórházi Főigazgatóságtól Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató és az Országos Rendőr-főkapitányság képviselője, dr. Balogh János rendőraltábornagy, országos rendőrfőkapitány írta alá. 

A Nemzeti Áldozatsegítési Koordinációs Mechanizmus (NÁKOM) fontos célitűzése, hogy a rendelkezésre álló erőforrások összehangolt felhasználásával, a meghatározott feladatok végrehajtásának monitorozásával, a fejlesztendő területek feltárásával, a fejlesztési célok évenkénti közös meghatározásával, az áldozatokkal kapcsolatba kerülő szakemberek folyamatos képzésével, valamint az eredmények számbavételével és értékelésével koordinált módon hatékonyabbá és teljesebbé tegye az áldozatsegítés rendszerét, valamint az áldozattá válás megelőzését célzó feladatok ellátását.

A fentieken túl az alábbi kiemelt témákkal foglalkoznak majd:  
• az áldozatsegítő rendszer egyes szereplői által biztosított szolgáltatások monitorozása és fejlesztése,  
• az áldozatokkal kapcsolatba kerülő szakemberek folyamatos képzése,  
• az áldozatsegítő rendszer fejlesztése,  
• közös projektek fejlesztése és megvalósítása,  
• olyan közös kutatási programok indítása, melyek hozzájárulnak az áldozatsegítés és a prevenciós tevékenység fejlesztéséhez,  
• közös statisztikai adatgyűjtés és feldolgozás,  
• az áldozatsegítési tevékenységgel összefüggő feladatok eljárásrendjének, folyamatábráinak megalkotása, bevezetése és azok összehangolása,  
• az önkéntességben rejlő erőforrások feltárása,  
• az önkéntesek képzése,  
• az áldozatsegítő rendszer önkéntesekkel történő humánerőforrás-fejlesztése.

Az áldozatsegítés több minisztérium feladatkörében is megjelenik. Az Igazságügyi Minisztérium a különböző bűncselekmények áldozatainak nyújt szolgáltatásokat az áldozatsegítő központok és az Áldozatsegítő Vonal működtetésével. A bűncselekmények áldozatai emellett a kormányhivatalokban lévő áldozatsegítő szolgálatokhoz is fordulhatnak.  

A Belügyminisztérium koordinálja az emberkereskedelem elleni kormányzati fellépést, nyomon követi az emberkereskedelem áldozatait segítő munkát. Hozzá tartozik a gyermekvédelem, annak szabályozási feladatai és a gyermekvédelmi ellátórendszer fenntartása, fejlesztése.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium célzottan a kapcsolati erőszak áldozatait segítő, differenciált ellátórendszert tart fenn, melynek első elemei már több mint 15 éves tapasztalattal, múlttal rendelkeznek.

Hazánkban a krízisközpontok biztosítanak szállást és komplex szolgáltatásokat a kapcsolati erőszak azon áldozatainak, akik a bántalmazás miatt – akár gyermekkel, akár gyermek nélkül – otthonuk elhagyására kényszerülnek. A titkos menedékházak a kapcsolati erőszak súlyos, életveszélyben lévő áldozatait fogadják.  

A titkos menedékházakban fél év az ellátási idő, ami a biztonságos elhelyezés mellett magában foglalja a szükség szerinti, akár teljes körű fizikai ellátást. Nem egy esetben a bántalmazott papírok, pénz, váltás ruha nélkül kénytelen menekülni. Amennyiben az áldozat gyermekkel együtt érkezik, az ő igényeihez, életkorához illeszkedő ellátást és támogatást is biztosítani kell. Tanköteles korú gyermekek esetében meg kell teremteni a feltételeit az óvodába, iskolába járásnak, szükség esetén fejlesztő foglalkozásokat kell biztosítani.

A bántalmazottak társadalmi reintegrációját segítik a félutas házak, melyek hosszútávú, maximum 5 éves lakhatási lehetőséget és szociális munkás általi, valamint pszichológiai, jogi segítséget nyújtanak a lakóknak.  

KÉRJÜNK SEGÍTSÉGET! 

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) elsőrendű célja, hogy segítséget nyújtson a kapcsolati erőszak, a gyermekbántalmazás, az emberkereskedelem, például a munkacélú vagy a szexuális célú kizsákmányolás áldozatainak, és szükség esetén gondoskodjon az elhelyezésükről. 

Az OKIT anonim módon, a nap 24 órájában – Magyarország területéről vezetékes és mobiltelefonról egyaránt – ingyenesen hívható a 06 80 20 55 20-as telefonszámon. Mindemellett, amennyiben Ön vagy valaki a környezetében kapcsolati erőszak áldozata, segítséget kérhet a Szolgálattól az okit@csalad.hu e-mail címen is. 

Országszerte jelenleg 9 krízisambulancia fogadja a kapcsolati erőszak áldozatait és hozzátartozóit, amelyek elérhetőségeit itt találja: https://okit.hu/kriziskezelo-szolgalatok

Ha Ön vagy valaki a környezetéből úgy érzi, túl sok a teher, nincs remény, hívja anonim módon, ingyenesen a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének 116-123-as számát. 
Segélytelefon: 06/80-20-55-20 
E-mail: okit@csalad.hu 
Chat: www.okit.hu 
Weboldal: www.okit.hu