A felmérésben résztvevők többségének mérvadó a klíma- és környezetvédelem, a megkérdezettek (elsősorban a 19-22 évesek) több mint a fele gondolja úgy, hogy a klímaváltozás hatással van az életére. Ezzel szemben mindössze 9 százalékuk nem tulajdonít jelentőséget neki és 18 százalékuk mondja azt, hogy nincs rá hatással.

A magyarországi fiatalok a globális felmelegedést és a környezetszennyezést nevezik meg a jövő perspektíváját nagyban befolyásoló problémaként. Arra a kérdésre, hogy mennyire figyelünk oda mi magyarok a környezetünkre, a spontán válaszuk az, hogy semennyire.

A kézzelfogható, látható eredménnyel járó akciók keltik fel az érdeklődésüket (pl.: közös szemétszedés). Csupán kisebb részük (39 százalék) tekinti magát tájékozottnak a klíma- és környezetvédelem területén. Többségük az édesanyjával és a barátaival szokott erről beszélgetni, a konkrét cselekvéseket a barátok inspirálják.

A környezetvédelmi tevékenységek közül a szelektív hulladékgyűjtést tartják nagy jelentőségűnek a 12-29 évesek, és 61 százalékuk szelektíven is gyűjti azt. A villannyal való takarékoskodás, a tudatosabb vízhasználat, az autó, illetve a műanyag palackok és zacskók mellőzése a legjellemzőbb még a fiatalokra. A 20-25 évesek körében erős igény jelentkezik a szigorú szabályozásra, valamint szorgalmazzák a konkrét cselekvéseket is.

(fotó: Shutterstock)