Mi okozza a hólyaghurutot?

– A tévesen gyakran felfázásnak nevezett cisztitiszt általában olyan baktériumok okozzák, amelyek normálisan is jelen vannak és szükségesek az ember vastagbelében, de a húgyutakba kerülve és elszaporodva már kórokozókká válhatnak. Leggyakoribb és legismertebb képviselőjük az Echerichia coli vagy röviden E. coli. Számos tényező befolyásolhatja az általában saját bélbaktériumok húgyutakba való bekerülését, elszaporodását és a betegség kialakulását – hangsúlyozza dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebésze.

– A nőkre jellemző rövid húgycső egy erős hajlamosító tényező, ugyanis a nemi élettel járó mechanikai behatás „felpumpálhatja” a kórokozókat a hólyagba a rövid húgycsövön keresztül. Ilyenkor nem beszélhetünk nemi betegségről, de az intenzív szexuális élet és gyakori partnerváltás hajlamosíthat a húgyúti fertőzésekre.

Íme, a további rizikófaktorok

  • A nem rendszeres vizeletürítés, hideghatás (innen származik a felfázás kifejezés), meleghatás (többnyire nyilvános fürdők meleg vize), nyilvános WC, a személyes higiéné hiányosságai a húgyutak immunvédekezésének rontásával, a kórokozók elszaporodásának elősegítésével és esetleg a szervezet számára addig ismeretlen kórokozók bevitelével szintén hajlamosító tényező lehet.
  • Hüvelyi és egyéb nőgyógyászati gyulladások, valamint hasmenés szövődményeként is kialakulhat hólyaghurut.
  • A menopauza hüvelyi szárazságot és ennek következményeként hüvelyi és húgyúti fertőzést okozhat.
  • Minden, az immunrendszer működését gátló betegség, pszichés stressz, gyógyszer hajlamosíthat húgyúti fertőzésre.
  • A húgyutakat és főleg a hólyagot érintő fejlődési rendellenességek, sérülések, kövek, daganatok, sipolyok, vizelet-visszamaradás szintén kóroki tényezők lehetnek a hólyaghurutban.

Hogyan kezeljük a hólyaghurutot?

– Első vonalban olyan antibiotikumot szoktunk felírni, amelyről tudjuk, hogy húgyúti fertőzésben „jó szokott lenni”. A kezeléssel dacoló fertőzés, visszatérő és idült hólyaghurut esetén vizelettenyésztés alapján célzott antibiotikus kezelést javaslunk – mondta dr. Kállai László.


A hólyaghurut illetve annak kiújulásának megelőzésében szintén lényeges a bőséges folyadékfogyasztás, valamint a rendszeres vizeletürítés, a kicsapongó nemi élet kerülése, nemi élet utáni vizeletürítés, személyes higiéné, az időjárásnak megfelelő öltözködés, a műszálas és kényelmetlen alsóneműk mellőzése. Egyes betegeknél a gyógyhatású készítmények (például tőzegáfonya tartalmú) jó hatásúak lehetnek. A legyengített E. colit tartalmazó készítmények aktív védőoltás-szerűen fokozzák a húgyutak immunvédekezését a kórokozókkal szemben. Amennyiben a kivizsgálás során a hólyaghurut hátterében más betegséget is találnak (például: cukorbetegség, hólyagkő, hólyagdaganat), akkor annak kezelésével a következményes hólyaghurut is elmúlik, vagy könnyebben kezelhetővé válik.