Ezekre a dolgokra biztosan érdemes igényelni a Lakásfelújítási támogatást - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Ezekre a dolgokra biztosan érdemes igényelni a Lakásfelújítási támogatást

Pénzcentrum
2021. márc. 17. 15:24
Otthonteremtési Program

Egy szigetelés vagy ablakcsere akár 10-30 százalékkal is növelheti az ingatlanunk értékét. Akár több mint 100 ezer házat is korszerűsíthetnek a Lakásfelújítási támogatásból és a felújítási hitelből – közölte a Pénzcentrum.

– Még mindig a fűtéskorszerűsítés áll a költségcsökkentést célzó felújítások sorában az első helyen, másodlagos helyet foglal el a hőszigetelés és a napelem – idézte az OTP Ingatlanpont elemzését a Pénzcentrum.

Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője szerint ezek a beruházások külön-külön is jelentősen javíthatnak az ingatlanunk minőségén, energiahatékonyságán, és így közvetve emelik ingatlanunk árát, de ha műszakilag nézzük, akkor mindegyik együttes fejlesztése lenne optimális technikai szempontból. Hiába van modern fűtésünk, ha a hőszigetelés vagy a nyílászárók minősége nem megfelelő, és ez fordítva is igaz. Elárulta, hogy a Duna House adatai szerint a hazai ingatlanállomány 70-75 százaléka szorulna valamilyen felújításra energetikai szempontból.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenképp olyan beruházást érdemes elvégezni, ami az ingatlan fenntartási vagy karbantartási költségeit csökkenti. Ha a rezsiszámla a felújítás után havi 10 ezer forinttal csökken, akkor az 10-15 év alatt 1,2-1,8 millió forinttal többet hagy az új tulajdonos zsebében, ami az ingatlan értékét is legalább ennyivel növeli.

A hazai ingatlanállomány nagy részénél a hőszigetelés ilyen típusú beruházás, de ennek az egyszerűbb, olcsóbb és technikailag könnyebben kivitelezhető "kistestvérével" a nyílászárók cseréjével is észrevehetően csökkenthető a havi fűtésdíj.

Balogh László szerint az új családtámogatás akár 100 ezer családot is felújításra sarkallhat a következő másfél évben. – Egyértelmű lökést adhat az otthonfelújítási munkálatoknak az állami támogatás, ami akár 3 millió forint vissza nem térítendő összeget is jelenthet – fogalmazott.

(illusztráció: Shutterstock)