A kezdeményezés során – amely egy miskolci vendéglátóhelyről indult ki és a Stílusos Vidéki Éttermiség (Svét) Egyesület együttműködésével valósul meg – a gyerekek éttermekbe látogathatnak el, ahol megismerkedhetnek a gasztronómiával és a vendéglátással – közölte Fülöp Attila.

Az államtitkár szerint ez azért fontos, mert a gyermekvédelem rendszerében lévő gyerekek traumákon mentek és mennek keresztül, amelyek feldolgozásához kapaszkodókra van szükségük, ez a program pedig mérföldköve lehet azok kiépítésének.

A kormány feladata, hogy minél több ilyen kapaszkodót építsen, azonban ahhoz, hogy ezeknek a gyerekeknek a rendszerből való kikerülés után is rendezett életük legyen, közösségre és összefogásra van szükség – emelte ki.

A program a gyerekek segítése mellett a vendéglátói szakma munkaerőhiányát is csökkentheti – véli Ruprecht László, a Svét elnöke.

Az egyesület ennek érdekében – a kezdeményezés kiterjesztése mellett - pártfogolja is azokat a gyerekeket, akik érdeklődnek a szakma iránt. Ennek keretében az éttermeknek egy-egy pártfogoltja lesz – tette hozzá.