Egyéves a Családvédelmi Akcióterv - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Egyéves a Családvédelmi Akcióterv

KINCS
2020. ápr. 1. 7:00
Támogatások, kedvezmények

Közel 170 ezer család igényelte a Családvédelmi Akciótervet, és a pozitív demográfiai hatások is megmutatkoznak a házasságkötések, a születések számának alakulásában – összegezte az elmúlt év eseményeit a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért közleményében.

A magyar gazdaság teljesítményének köszönhetően egy éve olyan bőkezű születésösztönző és családokat támogató intézkedéscsomagot fogadtak el Magyarországon, amelyhez hasonlóra korábban nem volt példa – közölte a KINCS.

Felidézték: a Családvédelmi Akcióterv hét intézkedését két lépcsőben vezették be, július 1-től indult el a Babaváró támogatás, a Nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, a CSOK-kölcsönök és a Jelzáloghitel-elengedések bővítése, valamint a bölcsődefejlesztések dinamizálása, majd idén január 1-től a Nagyszülői GYED és a Négygyermekes anyák SZJA mentessége.

A Babaváró támogatás a legnépszerűbb

Mára közel 80 ezer igény (79 520) érkezett a Babaváró támogatásra, csaknem 26 ezer (25 801) pedig a Nagycsaládosok autóvásárlási támogatására, emellett több mint tízezren kérték jelzáloghitelük elengedését, 8 és fél ezren pedig a kibővített CSOK-kölcsönt és mindezek mellett csak a tavalyi évben közel 2500 új bölcsődei férőhely jött létre.

Az akcióterv legsikeresebb eleme kétségtelenül a Babaváró támogatás, a legtöbb házaspár (87,4 százalék) a teljes 10 millió Ft-os összeget igényelte. A támogatás az egész országban népszerű, a lakosságszámhoz igazodva a legtöbben Közép-Magyarországon, majd ezt követően az észak-keleti megyékben érdeklődtek iránta. A kérelmek harmada városokból, 28 százaléka községekből, ötöde a megyei jogú városokból és 18 százaléka Budapestről érkezett. Az igénybe vevők átlagéletkora 32,4 év. A kérelmezők közel kétharmada (63 százalék) 30 és 40 év közötti, 31 százalékuk 30 évesnél fiatalabb.

Nőtt a házasulási kedv

A Családvédelmi Akcióterv hatásásra a tavalyi évben hónapról hónapra nőtt a házasulási kedv. A rendszerváltozás óta nem kötöttek annyian házasságot, mint 2019-ben. Összesen 65 300 pár házasodott össze, ami 28 százalékkal több 2018-hoz, és 84 százalékkal több 2010-hez képest. Az akciótervet a magyarok 97 százaléka támogatja – közölte a szervezet.

Növekedett a gyermekvállalási kedv is, 2019 decemberében és 2020 januárjában, pontosan 10 és 11 hónappal a Családvédelmi Akcióterv tavaly februári bejelentését követően 8,2 és 9,4 százalékkal több gyermek született, mint egy évvel korábban. Ez azt jelenti, hogy két hónap alatt már 1 283 babával több született ahhoz képest, mint amikor még nem lehetett igénybe venni az akciócsomag intézkedéseit. A gyermekvállalási kedvet mutató teljes termékenységi arányszám decemberben 1,53-ra, januárban pedig 1,60-ra emelkedett, ezzel megelőzve az uniós átlagot.

(fotó: Shutterstock)